Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV Predrag Štromar

Štromar: Pusić i Vrdoljak su pokrenuli inicijativu pregovora s HDZ-om; Stierova ostavka je Plenkovićeva stvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je novi ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Vi u Vladu, Davor Ivo Stier iz Vlade. Glasno se šapuće da ministar Stier odlazi zbog HDZ-ove koalicije s HNS-om. Je li to točno?

Pročitajte i ovo Predrag Štromar - 1 Na udaru kritika VIDEO "A ne bi nešto nekog mogli?": Procurila nezgodna snimka Štromara, žali se na datum kad mu je zakazana operacija Gaf Predraga Štromara SASLUŠANJE MINISTARA Smijeh na saborskim odborima: "Gospodine Krmoja" i "Ana Mrak Taritaš"

"Ja ne znam je li to točno, ali mislim da je to unutarnji politički posao HDZ-a i predsjednika Plenkovića i premijera Plenkovića".

Jeste li o tome razgovarali s premijerom?

"Nisam i ne mislim jer ne želim se petljati u poslove unutar druge stranke, kao što ni ne želim da se netko petlja u poslove unutar HNS-a. Članovi su ti koji moraju odraditi taj dio posla".

Je li Stier uopće bio uključen u pregovore?

"Otkad sam se ja uključio nije bio, jer je bio na putu".

Je li on protivnik koalicije HNS-a i HDZ-a?

"Ja vam to stvarno ne mogu reći".

Doznali smo ime njegove zamjenice na mjestu ministra vanjskih poslova. Riječ je o gospođi Mariji Pejčinović Burić. Kako ćete s njom surađivati?

"Koliko ja znam gđa. Marija je državna tajnica u tom ministarstvu i zna sve što se događa tamo. Ali evo, nisam znao da će ona biti nova ministrica".

Je li tu HNS imao nekih svojih uvjeta, ili afiniteta, prijedloga..?

"Prema Ministarstvu vanjskih poslova? Ne. Mi smo razgovarali o našim ciljevima, ciljevima ulaska HNS-a u Vladu, a to je promicanje naših vrijednosti i rješavanje dva jako velika, ogromna posla. A to je depolitizacija obrazovanja i daljnji kvalitetan način restrukturiranja obrazovanja u našoj državi, na način da djeca više ne uče kako su nekad učili, nego na novi način, te kurikularna reforma. I tražili smo da se odradi jedan dio poslova, a to je spajanje zemljišnih knjiga zajedno s gruntovnicom. Kako naši građani ne bi 32 puta morali kliknuti mišem na nešto i onda još ići po pet papira i kupiti nekoliko biljega. Ja mislim da je to bitno našim građanima, a ne jesmo li lijevo ili desno, u ovom rovu ili onom rovu. Nego kvaliteta života".

Ministre, cijela zemlja osuđuje napad na državnu tajnicu Janicu Kostelić. No, podijeljena su mišljenja oko kazne koju su huligani dobili. Sud je brzo reagirao, a nekima trebaju godine da donesu presudu.

"Izuzetno mi je žao što se to dogodilo i osuđujem takav događaj. Mislim da policija treba utvrditi je li pređena granica slobodnog govora ili nije. Oni su utvrdili da je i to je baš njihov posao. A poslije je posao Državnog odvjetništva".

Nekoliko dana već ste na funkciji ministra i potpredsjednika Vlade. Kako izgleda ta suradnja, kako funkcionirate s partnerima, s HDZ-om?

"Dva dana sam ministar, ali još nisam preuzeo ministarstvo. Tek sutra u 10 sati je preuzimanje ministarstva i svega onoga što ću raditi u ministarstvu. Danas sam imao nekoliko sastanaka s premijerom, čisto tehničke stvari. Kad uđem u ministarstvo, za par dana ćemo moći o tome razgovarati".

Vraćamo se u "vaše dvorište". Je li Vesna Pusić znala za pregovore s HDZ-om?

"Znala je za te pregovore i mislim da je i jučer netko od članova koji su izašli s njom rekao:"Da, Vesna je znala za te pregovore".

Je li ih odobravala?

"Koliko ja znam - da".

Kada su ti pregovori počeli, je li to bilo prije lokalnih izbora? Čak se spominje svibanj.

"Ne, ti pregovori su počeli poslije prvog kruga lokalnih izbora. I gospođa Vesna je bila odmah uključena u njih. I mislim da su gđa. Vesna Pusić i g. Ivan Vrdoljak ustvari pokrenuli tu inicijativu".

A zašto se gđa. Pusić predomislila?

"To morate pitati nju, stvarno mi nije jasno".

I HNS i HDZ predviđaju da će koalicija opstati do kraja mandata. Kako ćete se postaviti prema nekim temama u kojima imate različita mišljenja? Primjerice, hoće li biti poreza na nekretnine?

"Što se tiče poreza na nekretnine zakon je pripremljen. Ali o njemu se još može raspravljati, razgovarati, dogovarati je li to dobar način ili ima neki drugi. Ja sam svakako za oporezivanje imovine, ali mislim da još nije došlo vrijeme i da nismo zreli za porez na imovinu. A o ovom zakonu ćemo razgovarati".

Gdje je Ivan Vrdoljak, jeste li se čuli s njim? Hoće li se on vratiti u politiku, u stranku?

"Ivan Vrdoljak pakira svoje stvari iz stranke. Koliko imam informaciju, odlazi u Osijek već sutra. Ne vjerujem da će biti potpuno pasivan, sigurno će biti aktivan u Osijeku i graditi organizaciju i u Osijeku, da možemo za tri godine, nakon rezultata ove Vlade, dokazati našim biračima da smo dobri, kvalitetni i da treba nas opet birati".

To još trebate dokazati.

"Trebamo dokazati. Zato smo ušli u Vladu RH".

Što se tiče kandidatura za predsjednika HNS-a, je li Vrdoljak možda u igri?

"Ja sam siguran da on nije kandidat za budućeg predsjednika HNS-a".

Jeste li vi?

"O tome ćemo za koji dan kada ćemo imati opsežniji Odbor i napraviti sve analize - što se događalo i kud dalje idemo".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene