Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milošević o Karamarku

'Ne mislim da sam naivan. Jednostavno sam podmetnuo leđa stranci kad je to malo tko htio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević koji je govorio o problemima s financiranjem HDZ-a.

Vaš budući stranački šef Andrej Plenković poručuje kako će u njegovom mandatu sve biti transparentno. Znači li to da do sada nije bilo?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

'I do sada je sve bilo transparentno, ali može biti i transparentnije. Sve je i do sada bilo po zakonu. Sve pozajmice, krediti, troškovi... Sve je eksplicitno navedeno u svim izvješćima. Ono što zakon do sada nije tražio, a i u tom smislu možemo dići ljestvicu, to je ta dodatna transparentnost, da se na web siteu objavljuje i sve ono što se ne zahtijeva. Dakle, kao što se objavljuju donatori, da se objave i eventualne pozajmice, od kojih banaka... Rekao sam neki dan, dapače. Treba paziti i od koje banke se posuđuje novac za političke stranke. Bilo koja stranka'.

DIP je zatražio dodatna izvješća. Hoće li tu biti problema za HDZ?

'Ne. Neće biti problema, treba samo nekoliko dana da se skupi dokumentacija. Nikakav problem'.

Koliko ova priča šteti stranci? Unutarstranački izbori, prijevremeni izbori, novo suđenje za aferu Fimi media...

'Ne bih rekao da šteti. Međutim, činjenica je da je kampanja počela. Možda neki nisu shvatili da je počela kampanja za parlamentarne izbore, da nema unutarstranačke kampanje'.

Ima li jedinstva u stranci?

'Ima. Pravo, iskreno jedinstvo. Ono počiva na povjerenju, počevši od Predsjedništva stranke, preko Središnjeg odbora, do svih. Ja sam siguran da će HDZ zbiti redove, zajedno s partnerima ćemo s najboljim timom, najboljim programom, s gospodinom Plenkovićem na čelu pobijediti gospodina Milanovića na parlamentarnim izborima'.

Znači, tvrdite da nema, nazovimo to tako, 'smještanja' unutar HDZ-a?

'Pa kao što rekoh. Možda neki su zaboravili da nema unutarstranačke kampanje. Počela je zapravo kampanja za prijevremene parlamentarne izbore i svi se trebamo isključivo baviti s pripremama za te izbore, za kampanju. Kao što rekoh - tim, program... Naučili smo lekcije iz 2015. godine. To sam siguran. Dakle, napravit ćemo sigurno bolje saborske liste, koje će privući sigurno puno više birača. Izaći ćemo s programom koji nismo pokazali 2015. i imat ćemo bolju kampanju'.

Čuli smo, g. Plenković najavljuje da će se svim pitanjima, i oko financiranja i oko kadroviranja baviti nakon 17. srpnja i formalng preuzimanja stranke. Što vi očekujete? Kakva će biti Vaša pozicija u HDZ-u?

'To je manje bitno, nije to pitanje. Pitanje je da se prestanemo baviti samim sobom i da se počnemo baviti rješavanjem problema hrvatskih građana čim prije. To se nije događalo godinama. Dakle zadnjih 5 godina se nije ozbiljno rješavalo nagomilane probleme hrvatskih građana, hrvatske države, hrvatske ekonomije i društva'.

Ostajete li i dalje glavni tajnik HDZ-a?

'To ćemo vidjeti. To je pitanje za razgovor s g. Plenkovićem'.

Što očekujete? Biste li voljeli ostati na toj poziciji?

'Ja sam do sada, počevši od 2011. kada sam u samom završetku ušao za potpredsjednika Vlade gđe. Kosor.. Proteklih 5 godina nije mi bilo teško preuzimati zadatke kad je to bilo najteže, kad su se mnogi krzmali i rekli: 'Pa nemoj, nije to mudro, nije vrijeme...' Ja imam neki drugi stav. Mislim da hrvatska država, društvo, građani ne mogu ići naprijed ako će političari kalkulirati, razmišljati, bojati se za vlastitu kožu, hoće li sutra biti bivši, budući... Ja nisam s time opterećen ni malo'.

Koga smatrate odgovornim za sve ove priče o sumnjivom ruskom kapitalu?

'Nagađanja su mnoga. Imam i ja neke procjene, informacije... Kako je Zagreb mali sve se prije ili kasnije sazna. Saznat će se sve. Sve se sazna... Tko je što govorio, kome spinao, podmetao... Dakle, to mora prestati, mora prestati prije svega zbog tog jedinstva u HDZ-u'.

O čemu se radi?

'Pa već sam rekao. Možda neki nisu razumjeli da nema unutarstranačkih izbora nego da je počela kampanja za parlamentarne izbore'.

Dobro, ali nije sad poanta da se o tome prestane pričati. Čak je i DORH najavio da će istražiti određene okolnosti. I GONG traži istragu. Hoćete li to raščistiti?

'Ja mislim da smo u proteklim danima svi jasno komunicirali i to raščistili. Dakle, u smislu u kojem javnost i mediji to očekuju - informacijama i našim stavovima. Očekujem također i da sve ostale političke stranke, malo sam si dao truda proteklih dana... Neću prozivati, ali pogledao sam financijska izvješća. Ima tamo dosta čudnih stavki, predujmova, kredita i svega. Prema tome, sad nakon što mi sve to učinimo potpuno transparentnim, vrijeme je i da svi ostali to naprave'.

Izbori su pred vratima. Do kud se stiglo u razgovorima, koalicijama? Predizbornim, poslijeizbornim...

'Obavili smo krug razgovora s našim partnerima. Čekamo izbor g. Plenkovića koji je logično, tražio da prije svega formalno preuzme poziciju predsjednika. Logično je da pričekaju i naši partneri. Vidim da neki oportunistički 'pretrčavaju' dok HDZ dorađuje svoj program za izvlačenje Hrvatske iz društvene i ekonomske krize. Za to vrijeme g. Milanović dijeli fotelje našim prirodnim partnerima. Ali dobro. Ja sam siguran da će birači znati cijeniti tko radi za dobrobit građana i tko se trudi da stvori program. Koji kod njih nisam vidio 8 godina. Ja nisam čuo neki program 8 godina od g. Milanovića i SDP-a, a bili su i na vlasti. Ali zato HDZ ima program koji smo propustili pokazati 2015. Sad ćemo ga dorađenog pokazati'.

I za kraj jedno pomalo i osobno pitanje. Smatrate li da ste ispali naivni u posljednjim danima Karamarkova mandata kada ste bili zapravo među najglasnijima koji su tvrdili da će famozno preslagivanje uspijeti?

'Pa dijelom sam odgovorio. Dakle, ne mislim da sam naivan nego sam jednostavno podmetnuo leđa stranci kad to malo tko jest htio. Objasnio sam koji su moji osobni stavovi o preuzimanju rizika. Preslagivanje se moglo dogoditi, bilo je dovoljno ruku. Iz razno raznih razloga, možda je o nekima malo i prerano govoriti zašto se ono nije dogodilo. Ali ću nas sve podsjetiti. Kad sam postao svjestan da se to neće dogoditi, nekoliko dana prije nego što smo izglasali nepovjerenje g. Oreškoviću i Vladi, rekao sam u kamere, između ostalog i Nove TV da imamo 65 plus 3 ruke. Bio sam kritiziran, ali to je bilo to. Dakle, bilo je jasno na vrijeme da se preslagivanje nažalost, neće dogoditi'.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene