Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božo Petrov za Dnevnik Nove TV

Božo Petrov: ''Plenković je žrtvovao kompletno sve..., izbušio je doslovno svoj dignitet''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je čelnik Mosta i biši predsjednik Sabora Božo Petrov.

U 24 sata HDZ je izabrao Gordana Jandrokovića, vi ste morali podnijeti ostavku... Je li ovo vaš politički poraz?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

"Ne. Ja nisam uopće morao podnijeti ostavku. Smatram da je taj čin moje ostavke jedina mogućnost da obranite dostojanstvo Hrvatskog sabora nakon svega onog što je HDZ napravio zadnjih tjedan dana".

Neki kažu da niste bili časni jer ste držali u ladici 79 potpisa koje su skupili za vašu smjenu.

"79 potpisa, a na tome je naročito inzistirao Ivan Vrdoljak iz HNS-a, nije uopće problem skupiti. Uvijek ćete imati oporbene zahtjeve, ali zanimljivo je da su upravo oni pomogli danas zastupnicima iz HDZ-a da se podnese taj opoziv".

Dakle vi HNS-ov prijedlog opoziva Vlade nećete potpisati?

On je po meni uopće smiješan, uopće nema potrebe. Ako će ga napraviti HNS svejedno će se dogoditi, ali ona je u potpunosti nebitna, ona dolazi nakon drugoga kruga izbora, tada će konačno sve maske pasti. Ovo što se danas događa, gdje se jasno vidi da zastupnici koji su činili onih 76 potpisa za odabir predsjednika Hrvatskog sabora, uopće nisu pripadali na bilo kakav način, čak štoviše, do prije dva do tri dana, do prije 48 sati, govorili su protiv i ministra financija Zdravka Marića, govorili su protiv HDZ-a, danas su se okrenuli, danas su za HDZ. Onda je mislim jasno što je HDZ radio ovih 48 sati.

Što, budite konkretni?

Pa vidljivo je bilo i preko svih medija, obavljali su razgovore, oni kažu nije bilo ničeg drugog osim razgovora.

Ali vi sumnjate da jest?

Mislim zar je logično da će netko tek tako izgubiti obraz, je li vi mislite da će gospodin Lacković tek tako se okrenuti na peti i reći danas sam za ove, sutra sam za ove. Ili će to napraviti gospodin Tomislav Saucha.

Za što konkretno onda optužujete HDZ?

Zato što su u potpunosti s ovim izigrali povjerenje svih birača koji su im dali glas za prošle izbore.

Mislite li da tu ima posla i za DORH?

Pa neka, ako se DORH odluči istražiti, neka istraži, pa neka porazgovara sa svima.

Rekli ste jučer da očekujete i više od 76 zastupnika nakon lokalnih izbora. Mislite li da je moguće da vrbuju i vaše zastupnike?

A ne ta se priča neće više nikada dogoditi. Most diše kao jedan, ali ono što je problem, imate gospodina Lackovića, imate gospodina Sauchu, imate gospodina Pupovca, imate gospodina Glasnovića, imate sve njih na popisu. Svi su oni govorili protiv HDZ-a do prije nekoliko dana i ovakvog HDZ-a, ali na kraju svi su oni podržali isti taj HDZ, jednostavno ima dali mogućnost da izdrže do kraja drugog kruga lokalnih izbora, a onda će oni već sklopiti jednu drugu Vladu. Sada oni ne smiju ići sa HNS-om i IDS-om, to će njihovo biračko tijelo kazniti.

Oni tvrde da neće niti poslije izbora.

Pa vidjet ćemo hoće li ili neće. ono što znam, oni izuzetno lobiraju da se to dogodi i znam za te razgovore i ti razgovori postoje već nekoliko mjeseci.

Između Vrdoljaka, Miletića i Plenkovića?

Postoji između gospodina Vrdoljaka i s druge strane HDZ-a.

Je li ovo vaša isto bila pozornica i neko sredstvo za lokalne izbore, napadati žestoko HDZ?

Ne.

Idete ipak protiv njih u nekoliko njihovih županija?

Ne, mi smo i u samom početku rekli, mi nećemo ujediniti i lokalnu i državnu razinu, mi ćemo to strogo razlikovati, do nas nije bilo, ali u trenutku kada Andrej Plenković kaže da je lojalnost to ako mi podržimo Zdravka Marića, što nije lojalnost, što je čista ucjena, onda mi nemamo više o čemu razgovarati. Nisam ja taj koji je povukao prvi korak. On je žrtvovao kompletno sve, kompletnu Vladu, izbušio je doslovno svoj dignitet.

Vi ste dva puta bili u koaliciji s HDZ-om koja je pukla, s kim vi onda možete?

Mi ćemo sami.

Dakle vi ste oporba i oporba je za vas jedino moguća?

Ja ću vam uvijek reći da je časnije biti u oporbi, ali biti s onim ljudima koji su čestiti i pošteni.

Vi se danas vraćata u Metković, sada ćete imati i više vremena, s druge strane opet ne, jer ćete biti angažirani na lokalnim izborima, na listi ste Nikole Grmoje?

Ma da ja sam ponudio Nikoli Grmoji ako mu mogu pomoći da me slobodno može staviti i na njegovu listu, županijsku listu tako da sam na njegovoj listi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene