Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bORIS Lalovac u Dnevniku Nove TV

U KAKVOM SU STANJU DRŽAVNE FINANCIJE?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV, SDP-ov ministar financija Boris Lalovac govorio je o stanju u državi koje ostavljaju sljedećoj vladi.

Boris Lalovac, ministar financija SDP-ove vlade, kazao je kao podržava odlazak mandatara Tihomira Oreškovića na konferenciju međunarodnih investitora u austrijski Kitzbühel.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

'Drago mi je što imamo premijera koji će biti aktivno uključen u upravljanje javnim financijama i javnim dugom. Ono što će čuti od investitora je ne samo kakva je situacija u Hrvatskoj već što će biti i sa svjetskim financijskim tržištima u 2016. godini', kazao je Lalovac.

Dodao je da nije realno za očekivati konkretne rokove za Hrvatsku već da će investitori tražiti prijedlog proračuna. 'Očekivanja investitora su da bude što manji deficit i što manji javni dug. Mandatar može dobiti tri do šest mjeseci', kazao je Lalovac.

Na pitanje zašto vlada Zorana Milanovića nije na takav način komunicirala s investitorima, Lalovac je kazao kako su i oni 'aktivno bili uključeni'.

'Ja kao ministar financija i potpredsjednik Vlade, gospodin Grčić, koji je svaki put bio sa mnom na 'roadshow', tako da je ova vlada bila vrlo aktivna u razgovorima s investitorima i vidite da smo određeni uspjeh i napravili', rekao je Lalovac.

Agencija Standars and Poor's sutra bi trebala dati procjenu Hrvatske, a ministar Lalovac očekuje da će rejting ostati isti.

'Pomaci su napravljeni, gospodarstvo raste, deficit je manji nego prije tako da očekujem da će biti stabilan', rekao je Lalovac te dodao kako očekuje da će i ostale agencije potvrditi isti kreditni rejting.

To je ono što vlada ostavlja na kraju svojeg mandata, a Lalovac se nada da će nova vlada uspjeti to popraviti.

'Kad imate gospodarski rast, puno lakše možete popraviti investicijski rejting nego kada ste imali 12 ili 13 posto gospodarskog pada, koliko smo mi nasljedili 2011. godine', napominje Lalovac.

Upitan o stanju u kakvom ostavlja državne financije, Lalovac je odgovorio kako ostavlja manji deficit od planiranog. 'Deficit je 2011. bio 7.5%, a ja se nadam da će završiti na 4% prema europskim standardima.'

O mogućnostima izvlačenja kostura iz ormara prijašnje vlade te skrivenim računima i nepodmirenim troškovima, Lalovac napominje da 2016. godine toga neće biti.

'Svi troškovi i svi računi sada se češljaju prema Eurostatu, moramo izvještavati ako postoje nepodmireni računi. Te obveze se vode mjesečno, a ukoliko koji postoje, to će ministri morati odgovoriti zašto nešto nije plaćeno. Te objasniti radi li se o dugoročnom nasljedstvu problema ili je to tekući račun koji en bi trebali biti neplaćeni', rekao je Lalovac.

Najave budućeg premijera o rješavanju javnog duga putem poreza na nekretnine, Lalovac komentira kako to nije dobro rješenje te da se takvo što ne može provesti u 2016. godini.

'HDZ je prije bio protiv toga, sada mandatar to pokušava uvesti. Nismo za dodatno porezno opterećenje građana, a ukoliko bi se uveo porez na nekretnine potrebno je smnjiti neke druge poreze', kazao je.

Na upit je li jedino rješenje privatizacija, Lalovac je kazao kako o tome mora odlučiti vlada, no smatra da od toga neće moći ostvariti puno prihoda.

'Može se krenuti u monetizaciju autocesta, koji je sada gorući problem. Mi smo dosta pripremili, HDZ je bio protiv toga, a sada ćemo vidjeti hoće li promijeniti mišljenje. Jedno su emocije, a drugo brojke. Ja se nadam da će uspjeti u kratkom roku naći rješenje', rekao je Lalovac.

Za kraj je kazao kako podržava Zorana Milanovića za predsjednika SDP-a jer, kako kaže, da nije bilo njega ne bi bilo projekta švicarski franak i rasterećenje dohotka. Rekao je i da se nada da će s rasterećivanjem dohotka nastaviti i sljedeća vlada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene