421906
421906
421906
421906
421906

ZAŠTO SVI ŽELE MUP? HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević pojasnio o čemu su danas uopće razgovarali s MOST-om

  • , 04.01.2016., 20:12
  • Autor:
  • komentara

Gost Dnevnika Nove TV bio je Domagoj Ivan Milošević, član HDZ-ovog pregovaračkog tima.

 
 
 
 
Ivan Domagoj Milošević gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Ivan Domagoj Milošević gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Kako će izgledati buduća vlada, hoćete li i kada smanjivati broj ministarstava?

O tome će se još razgovarati idućih dana, danas smo imali prvi sastanak na tu temu, jedan zaista pozitivan i konstruktivan sastanak u atmosferi povjerenja, što mislim da je jako bitno. Ono što smo se u potpunosti usuglasili, oko ciljeva iduće vlade, nema dileme, reforme, rast gospodarstva i zapošljavanja i efikasnost i transparentnost javnog sektora. To je ono oko čega se potpuno slažemo. Tome će biti podređena i iduća vlada. Bitnija je suština od same forme. Mi smo najavljivali nešto manje ministarstava.

Koja biste ministarstva spajali?

Recimo, jedan od prijedloga je bio da se poduzetništvo vrati u gospodarstvo, jedno novo ministarstvo, obitelji i demografske obnove i useljeništva.

Ukupno, koliko bi to bilo ministarstava?

Danas je na stolu prijedlog bio 18 ministarstava. Vidjet ćemo idućih dana kako će se odvijati pregovori s MOST-om.

Je li pametno formirati vladu i unaprijed znati da će biti rekonstrukcije?

S obzirom da cijeli proces relativno dugo traje, treba počet raditi. Prije svega suština, a onda tek forma. Treba raditi na proračunu za 2016., na reformama, jednim dijelom i na rezanju troškova.

MOST traži 6 do 7 ministarstava među kojima su gospodarstvo i poljoprivreda. Jeste li im spremni to dati?

Prepustimo idućim danima i pregovorima između Domoljubne koalicije i MOST-a. U to će idućih dana biti uključen i mandatar Orešković. Ono što valja naglasiti jest stručnost, a ne podobnost. To po prvi put razlikuje buduću vladu, stručnost bez obzira na stranačku pripadnost. Danas smo otvorili temu upravljanja državnom imovinom posebno u poduzećima i tu također naglašavamo depolitizaciju, profesionalizaciju upravljanja u funkciji gsopodarskog rasta.

Most traži velika ministarstva, među njima su o MUP-u i Pravosuđe zbog, kako kažu, reformi. Znači li to da ne vjeruju HDZ-u?

Ja nisam dana stekao takav dojam. Dapače, zaista su razgovori bili u punom povjerenju, vrlo konstruktivni i mislim da će biti prijedloga i s jedne u s druge strane pa će, siguran sam, odabrati se najbolji kandidat.

Zašto svi želite MUP?

Iskreno, ne znam. Mislim da je, s obzirom što sam rekao, primarni cilj gospodarstvo, možemo nagađati, ali mislim da ono što građani očekuju od buduće vlade, osim reformi, su i posljedice onog što želimo da donesu te reforme. Svi pričamo o tim reformama, ali ono što građani očekuju a to je da se stvari napokon u 2016. pokrenu naprijed. Da počnemo sustizati ostale članice EU.

Novost je državni holding koji bi objedinio javne tvrtke - kako bi to funkcioniralo?

Ne bi objedinio, holding ej zapravo kriva riječ, ima neke negativne asocijacije. Nemamo još definitivan naziv, ali jedan od modela upravljanja državnom imovinom je da se odvoji upravljanje nekretninama. Smatramo da je to drugačije od upravljanja javnim poduzećima. A što se tiče upravljanja javnim poduzećima, da - po uzoru na austrijski model, samo moramo uzeti u obzir gdje je Austrija 2016.

Što podrazumijeva austrijski model? Tko bi vodio holding? Političar ili stručnjak?

Stručnjaci. To je ono što mora biti novost. U samom holdingu bi sjedili stručnjaci i bili bi zaduženi da se profesionaliziraju uprave u javnim poduzećima bez obzira iz kojeg sektora dolazili. Danas je prvi put prezentiran model. Ono što je ključno, oko čega smo se također složili, to je depolitizacija upravljanja, profesionalizacija, upravljanje strategijom s razine resornih ministarstava, ali nikako ne ispod razine nadzornih odbora.

Zašto mandatar ne sudjeluje u konkretnim razgovorima?

Koliko ja znam sudjelovao je. Nije danas sudjelovao, danas su prvi put sjedili DOmoljubna koalicija i MOST i ja sam siguran da će se do kraja tjedna se ponovno gospodin Orešković uključiti, nema dileme.

Hoćete li vi neko od ministarstava?

O tom, potom. To je ionako pitanje za gospodina mandatara i u krajnjoj liniji za gospodina Petrova i Karamarka.

Očekujete li to?

Nemam očekivanja, vidjet ćemo.

Ali ste spremni?

Na mnogo toga sam spreman, ali o tom potom.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se