Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećanje, ludom radovanje

Daleko je to od sanacije: Građani bijesni na Bandića, opet se osjećaju namagarčenima

Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Građani su bijesni jer divlji deponiji još uvijek nije saniran (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Kao Batman kako za sebe voli reći, dojurio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odmah na ilegalni deponij koji smo otkrili na Savici! Počistit će, sanirati, kazniti, riješiti. Sve to obećavao je dok su ga kamere pratile u stopu. Ali, kada su se ugasile, mehanizacija je utihnula.

Mjesec dana nakon obećanja Milana Bandića o saniranju ilegalnog deponija na Savici, građani su bijesni jer opet se osjećaju namagarčenima.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

Ribič Branko Kunović požalio se da nije očišćena ni petina deponija.

Snimka dronom koja je otkrila razmjere katastrofe na Savici imala je ekspresan učinak. Drugi dan od emitiranja gradonačelnik je s teškom mehanizacijom krenuo ''delati'', pri tome nekoliko puta kritizirao nas novinare.

Obećao je kako će sanacija trajati mjesec dana. Međutim očito ništa od tog, nekoliko kamiona čistilo je tu subotu kada je on bio tamo s kamerama.

A kasnije jedan ili dva kamiona na dan. Daleko je to od sanacije. Pa smo tako na deponiju zatekli samo mačku.

''Tu je došlo malo bagera malo kamiona i doviđenja'', kaže Kunović. ''S obzirom kojom brzinom se čisti, ovo je 2018. pa možda do 2058. i bude sve sanirano'', dodao je.

Zato smo otišli gradonačelnika podsjetiti na obećano. Čekali smo ga u gradskoj upravi, ali tamo je nakon pet minuta sastanka jednostavno otišao bez izjava. Zatim smo ga dočekali na Velesajmu. O Savici niti slova, pa smo probali pitati o planu gospodarenja otpadom.

''Zadaća medija je da bude korektiv vlasti i ja vam na tome čestitam. Ukazujete na probleme i eventualno afirmirate ono što dobro radimo. Kada ću ja odgovoriti i gdje to je moj problem i moja odluka'' rekao je Bandić.

Razočarani su i građani par kilometara dalje u istočnom dijelu grada. Više od 20 godina prijavljuju i upozoravaju nadležne kako njihov kvart postaje novi divlji Jakuševac.

Odmah iza crkve kreće njihova aleja smeća. Od namještaja, do tekstila, plastike, građevinskog materijala i azbesta. Sloj na sloj, hrpa na krpi. Jedni dovažaju, drugi kasnije to isto prebiru. Pa i pale.

Zakon kaže da bi ilegalno odlagalište trebao sanirati vlasnik zemljišta. A sad uzmimo za primjer jedan predio u Ivanjoj Reci.

''Komunalni redar dođe, on napravi zapisnik i to dalje proslijedi na vlasnika tko je vlasnik zemljišta da to sanira o svome trošku'', pojašnjava Damir Ranec, predsjednik mjesnog odora Ivanja Reka.

Ispostavilo se da je vlasnik zemljišta država Hrvatska. ''Nije sanirala. I evo stoji tu i dalje i dalje se konstantno navozi i dalje se uništava. Jednostavno ne vidimo izlaz'', rekao je Ranec.

Jasno je kao dan da s otpadom Zagreb ima cijeli niz problema. Od nedovoljnog odvoza preko smeća koje leti po ulicama, jer ispada iz spremnika pa sve do nesankcioniranja onih koji na njemu zarađuju bacajući ga u prirodu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene