Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

ELEMENTARNA NEPOGODA

Orkanski vjetar nanio veliku štetu, stanovnici strepe: Ako padne snijeg, ugrozit će već načete krovove, kuće...

Nevrijeme uništilo krovove vatrogasnog doma (Foto: Dnevnik.hr)
Nevrijeme uništilo krovove vatrogasnog doma (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Srušena stabla u Gorskom kotaru (Foto: Antonio Đaković) Srušena stabla u Gorskom kotaru (Foto: Antonio Đaković) Foto: Antonio ?akovi? Srušena stabla u Gorskom kotaru (Foto: Antonio Đaković) Srušena stabla u Gorskom kotaru (Foto: Antonio Đaković) Foto: Antonio ?akovi? Srušena stabla u Gorskom kotaru (Foto: Antonio Đaković) Srušena stabla u Gorskom kotaru (Foto: Antonio Đaković) Foto: Antonio ?akovi? Srušena stabla u Gorskom kotaru (Foto: Antonio Đaković) Srušena stabla u Gorskom kotaru (Foto: Antonio Đaković) Foto: Antonio ?akovi? +6 Nevrijeme uništilo krovove vatrogasnog doma (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/11 >>
U Vrbovskom je vjetar doslovno "odmotao" dio krova škole, a stradao je i krov planinarskog doma. Vjetar je odnio i krov nove štale u Jadovnu, u Lici. Zbog otopljenog snijega porastao je i vodostaj Save u Zagrebu. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je elementarnu nepogodu za područje Gorskog kotara.

Vatrogasci još uvijek imaju posla. Samo vatrogasna zajednica Ravna Gora u 24 sata imala je 100 intervencija, a morali su sanirati i krov vlastitog objekta. ''Tri četiri krova su potpunosti otkrivena i na vatrogasnom spremištu'', rekao je Mišel Šćuka, načelnik općine Ravna Gora.

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Stanovnici tog kraja se pribojavaju da će se ostvariti prognoza za snijeg, jer to bi ozbiljno ugrozilo već načete kuće, krovove i fasade, koje olujni vjetar već dva dana oštećuje.

Narasla Sava

Vodostaj rijeke Save narastao je za 288 centimetara, zbog čega su na snazi pripremne mjere obrane od poplava. Naglu promjenu vremena mogli su vidjeti i osjetiti Zagrepčani. Zbog jakog otapanja snijega i leda, porastao je vodostaj rijeke Save koja se izlila iz korita.

Iz zagrebačkog ureda za upravljanje hitnim situacijama javljaju kako je "tijekom noći na širem području grada zbog jakog jugozapadnog vjetra s povremenim olujnim udarima Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba imala povećani broj intervencija na uklanjanju srušenih stabala. U nekoliko navrata tijekom noći zbog srušenih stabala za odvijanje cestovnog prometa bila je zatvorena Sljemenska cesta, koja je nakon uklanjanja stabala otvorena za sav promet".

Olujno jugo tijekom noći je na šibenskom području oštetilo i potopilo nekoliko brodica. Kolika će točno biti šteta, još nije poznato.

Rast temperature i učestale oborine uzrokovale su nabujalu Rječinu u Rijeci, a rasla je i rijeka Gacka u mjestu Ličko Lešće koja je srušila čak šest stabala. Na području Gorskog kotara proglašena je elementarna nepogoda. Preporuka građanima je da se prije popravka fotografira šteta kako bi mogli dobiti odštetu.

Zatvorene ceste

Zatvorene su pojedine ceste zbog opasnosti od pada stabala na kolnik, kao i njihova otežanog uklanjanja.

Podsjetimo, već je u nedjelju reporter Nove TV Marko Balen izvještavao o jakom vjetru u Gorskom kotaru, koji je nažalost uzeo i ljudsku žrtvu. Prilikom pokušaja da popravi krov oštećen vjetrom smrtno je stradao muškarac (33). Nakon toga policija je apelirala na stanovnike Gorskog kotara da ne izlaze iz kuća dok se vrijeme ne smiri.

Balen je danas kazao kako diljem Gorskog kotara ima šteta od vjetra - jugo je odnijelo krov škole u Gerovu, u nekim mjestima od nedjelje nema struje, a u općini Ravna Gora oštećen je niz kuća, pri čemu je na jednu palo i stablo...

U Vrbovskom je vjetar doslovno "odmotao" dio krova škole, a stradao je i krov planinarskog doma. "Doslovno gdje god se okreneš - šteta. Nema nijedne kuće kraj koje smo prošli, a da nije pretpjela neku štetu", kazao je Balen. Udari vjetra bili su jačine i do 140 km/h.

Oštećena je i crkva u Lokvama te još niz objekata u većem dijelu Gorskog kotara. Gradske uprave Delnica i Vrbovskog te načelnik Općine Lokve otvorili su telefonske linije za pozive mještana kojima je potrebna pomoć.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je popodne elementarnu nepogodu za područje Gorskog kotara zbog velikih šteta prouzrokovanih olujnim vjetrom i kišom.

Nevrijeme uništilo krovove vatrogasnog doma (Foto: Dnevnik.hr) Oštećeni krovovi gotovo svake kuće u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen

Vjetar je odnio i krov nove štale u Jadovnu, u Lici, a što je snimio vanjski suradnik Nove TV Robert Labrović

Veći dio prijepodneva dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo zbog vjetra je bila otvorena samo za osobna vozila, no od 12:30 sati otvorena je za sve skupine, nakon što je vjetar malo oslabio.

Kolnici su mokri i skliski od kiše u Istri, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru, vlažni mjestimice u ostalom dijelu zemlje. Mogući su odroni. Jak vjetar puše u većem dijelu zemlje pa se vozači pozivaju na pojačan oprez, zbog mogućnosti pada stabala i granja na kolnik. Tijekom dana očekuje se pojačan promet u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama pa se vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene