Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne zanemarujte simptome

Gotovo svi zaraženi krpeljnim meningoencefalitisom su iz ove županije, pola ih ima još jednu bolest: Pogledajte u kojem se slučaju obavezno morate javiti liječniku

Aktualno Galerija Krpelj - 1 Krpelj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krpelj - 2 Krpelj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krpelj - 3 Krpelj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica Galerija 1/4 >>
Gorski kotar postao je žarište širenja krpeljnog meningoencefalitisa. Ima i smrtnih slučajeva. Simptomi bolesti ne nastupaju odmah nakon uboda.

Od ukupno 11 zaraženih krpeljnim meningoencefalitisom ove godine, čak osam ih je s područja Primorsko-goranske županije.

"Interesantno je reći da od tih osam, četiri osobe imaju istovremenu zaraženost i krpeljnim menigoencefalitisom i lajamskom boreliozom", rekla je pročelnica upravnog odjela PGŽ za zdravstvo Đulija Malatestinić.

U riječkoj bolnici su za Dnevnik Nove TV rekli da trenutno imaju dva pacijenta i da se dobro opravljaju. Ali, zabilježena su i dva smrtna slučaja muškarca i žene zbog meningoencefalitisa. Bili su starije životne dobi.

Simptomi bolesti ne nastupaju odmah nakon uboda. Inkubacija traje i dva tjedna. Simptomi se javljaju u dvije faze.

"U prvoj fazi nešto poput gripe ili korone. Većinom su blagi. Nakon čega slijedi period poboljšanja i nakon toga ona druga faza s težim simptomimo koji se očituju visokom temperaturom, ukočenosti vrata, slabosti mišića, smetnjama vida", pojasnila je Morana Tomljenović iz Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Pročitajte i ovo Filip Starčević PROLJEĆE JE NJIHOVO VRIJEME Počela sezona opasnih krvopija: Prenose niz zaraznih bolesti - "Sa sobom uvijek imam jednu pincetu..."

Vreba i lajmska bolest. Reagirati se treba ako nakon uboda vidite krugove na koži. "I na snimanju je naš prijatelj, pas Snupi, pokupio krpelja", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Županija je osigurala besplatno cjepivo onima koji zbog posla moraju boraviti u prirodi. Preporuka je da se svi koji često borave u prirodi cijepe. Daju se tri doze. No, izletnici cijepljenje plaćaju iz svog džepa.

Pročitajte i ovo Ugriz krpelja U jeku sezone Kako se zaštititi od krpelja i što napraviti ako vas ugrize? "Najbitnije je da se iščupa, makar ostalo to rilo"

"Svaka doza je 307 kuna, dakle, gotovo 1000 kuna dođe kompletno cijepljenje", ističe Malatestinić.

To nije razlog da se ne boravi u prirodi, ali je itekako razlog da se pripazi. Pokrivajte se odjećom, koristite repelente i pregledajte se po povratku.

 

Više o krpeljima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 




 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene