453646
453646
453646
453646
453646

Sobol predstavila program: "Ovako dalje neće funkcionirati, ne želim šalabahter demokraciju"

  • , 15.10.2016., 10:50
  • Autor:
  • komentara

Gordana Sobol danas je u Čakovcu predstavlil svoj program za predsjednicu SDP-a.

 
 
 
 
Gordana Sobol predstavila svoju viziju SDP-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Gordana Sobol predstavila svoju viziju SDP-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Na početku predstavljanja kazala je kako smatra da je svejedno iz kojeg će mjesta predstavljati program jer joj je, kako kaže SDP u svim krajevima Hrvatske jednako važan te dodala kako je njezin otac podrijetlom iz Međimurja.

"Kandidirala sam se iz više razloga, a jedan je što sam prepoznala trenutak u kojem se SDP trenutno nalazi. Moramo to svi iskoristiti kako bismo iskoristili trenutak tranzicije našeg rada, da SDP postane jak i jedinstven, a jedino takav kod građana moze postati ponovno prepoznatljiv. Naše vrijednosti kao socijaldemokrati koje živimo. Socijalna pravda, uključenost, solidarnost, jednakost, pravo žena, ljudska prava, rodna jednakost, što god govore SDP te vrijednosti nije izgubio. Trebamo ih afirmirati da te politike budu da nas građani prepoznaju kao snagu", kazala je Sobol.

SDP postao neprepoznatljiv

Poručila je kako se moraju suočiti da je SDP ipak postao neprepoznatljiv među građanima i vlastitim članovima.

"Naši članovi su to pokazali na parlamentarnim izborima, pasivizirani su i demotivirani. Zaboravili smo razgovarati i biti polemični u tim raspravama. Ne treba mi da iza mene stoje lideri stranke, nego članovi i članice kad biramo predsjednika stranke da iskoriste "jedan član jedan glas". Odluka je isključivo vaša. Zato mi ne trebaju lideri koji će vam govoriti za koga glasati", rekla je Sobol i istaknula kako želi članove koji će biti slobodni za koga glasati.

Smatra da danas članstvo SDP-a nema utjecaja na odluke koje se donose u vrhu stranke ili na lokalnoj razini.

"Članovi ne mogu utjecati na kreiranje lista, na izborni program i slično. Ono sto će se morati napraviti izborom novog vodstva je novi statut koji će odražavati vaše želje kakav SDP treba biti. Demokratičnost, decentralizacija i dijalog su tri ključne rijeci za budući statut. Ne može se desiti da organi stranke koji se biraju imaju različitu razinu legitimiteta te se na isti način birati i predsjedništvo i glavni odbor. Ne želim šalabahter demokraciju", kazala je Sobol.

Rekla je kako, kad je riječ o kreiranju lista, SDP nema kriterijie po kojima određeni ljudi budu na listama za parlamen.

"Postavljanje jasnih kriterija za odabir tih ljudi. Ovo kao dosad neće više moći funkcionirati. Želim doprijeti do vas, u predizbornoj smo kampanji. Želimo razgovarati s vama, mi taj proces moramo proći. Nama će trebati period konsolidacije stranke, a imamo druge izazove pred sobom uz unutarstranačku tranziciju. Tu su pred nama lokalni izbori. Oni su odgovornost vodstva stranke i oni će biti test novog vodstva stranke. Ne pristajem na to da su svi političari isti, da su SDP-ovci kao drugi. Nismo isti, ne dijelimo iste vrijednosti", rekla je Sobol.

Komentirala je i zastupljenost žena u SDP-u.

"Što se tiče žena, nikad ih nije bilo manje. Pet žena u klubu SDP-a s 38 zastupnika. A u temeljima socijaldemokracije je rodna ravnopravnost. Nažalost unutar SDP-a nikad nismo imali dovoljno snage da o tome razgovaramo. To treba biti dio politika koje će SDP promovirati u javnosti. Moramo promijeniti politiku oko forme. Forum žena, forum mladih, forum seniora. Pozicionirati ih treba na one pozicije da radom kroz te forume utječu na sve politike i stav SDP-a", kazala je Sobol.

"Zip sustav"

Zalaže se za "zip sustav", odnosno naizmjenično slaganje žena i muškaraca na listama.

"Ne priznajem argument da nedostaje žena. Zanemarili smo i stalnu edukaciju članova i članica. Ne interesira me što izvana dolazi da ćemo se sad baviti sami sobom. Ma trebamo se baviti sami sobom kako bismo sutra imali SDP kakav trebamo imati, kakav želimo imati da sa jasnim politikama idu prema građanima afirmirati naše vrijednosti", kazala je Sobol.

Naglasila je kako prije nego što krenu prema građanima, moraju riješiti druge stvari među kojima jena prvom mjestu jasna ekonosmka strategija.

"Mi to kao stranka nemamo, a to mora biti polazište. Moramo nuditi obnovu dijaloga onih koji pripadaju tom našem lijevom centru - to su naši sindikati, mi smo prestali razgovarati s njima. Tu su naši mali i srednji poduzetnici, tu je jedna nova radnička klasa prema kojoj se SDP nije postavio. To je taj prekarijat, odnosno radništvo s nesigurnim radnim mjestima. Kako ih privuči da vidimo sto mi trebamo uciniti za njih. Ostalo je to svih ovih godina u zraku pa sada dobivamo kritike da ih zanemarujemo. Zanemarili smo i strategiju vlastitog razvoja civilnog društva. Forum žena ima suradnju s jednim segmentom, ali kao stranka smo taj dio društva zanemarili. Mi svi mislimo da su oni prirodno naši saveznici. Možda jesmo, ali civilno društvo je ono koje je kritično pa i prema SDP-u", kazala je Sobol.

Rezultati izbora koji će se održati 19. studenog bit će poznati 21. studenog u 14 sati, a bude li se održavao drugi krug izbora, on je zakazan za 26. studenog. Rezultati drugog kruga trebali bi biti objavljeni 28. studenog, također u 14 sati.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se