Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Između svjedočenja

Maras: "Gdje god zagrebeš, gdje je god neka nepravilnost, evo HDZ-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Josip Manolić svjedočio pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor, on sam, ali i Nikola Grmoja i Gordan Maras odgovorili su na pitanje smatraju li da je njegovo svjedočenje bilo korisno.

Nakon svjedočenja Josipa Manolića pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor Nikola Grmoja rekao je da je "njegovo svjedočenje bilo korisno iako se on nekih stvari koje je spomenuo u svojoj knjizi nije mogao sjetiti".

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Predstavili program Grmoja: ''Čudnovata je ta priča oko propucavanja Turudićeva automobila'' Gordan Maras (Foto: dnevnik.hr) "Najveći problem u RH" Maras o iseljavanju iz Hrvatske: "To je katastrofa, to je nešto neviđeno"

"Ono što je bitno - podcrtao je odgovornost Nikice Valentića i Franje Gregurića za tu kriminalnu pretvorbu i privatizaciju, za nenamjensko trošenje kredita u Agrokoru, rekao je na moj upit o Vladimiru Šeksu da je morao reagirati aktivnije, da je trebao podići kaznenu prijavu, ja sam išao s tim pitanjem, on je rekao da sam sve rekao u svom pitanju. Isto tako zanimljivo je ovo na čemu je HDZ išao profitirati oko toga da su zapravo crveni tajkuni sudjelovali u privatizaciji što je točno, ali isti ti crveni tajkuni su bili ili članovi HDZ-a ili vrlo bliski HDZ-u, tako da se kolega Brkić koji je išao na tome profitirati na kraju ukopao", rekao je Grmoja.

Manolić: Ja sam počeo od početka

Na novinarska pitanja odgovarao je i sam Josip Manolić koji je rekao da je njegovo svjedočenje sigurno korisno za raščišćavanje problema kao što je Agrokor.

"Ja sam počeo od početka, a sad treba do kraja ići s time, korektno, ne optužujući unaprijed nikoga, nego korektno ići s argumentima da se dokaže kriminal", rekao je Manolić koji je dodao da situacija koja je nastala nije rezultat poslovnog rizika nego posljedica kriminalnog čina na ovaj način ili onaj način.

Maras: Ono što smo od njega mogli čuti, to smo i čuli

I Gordan Maras govorio je o tome je li ovo svjedočenje bilo korisno.

"Mislim da je on podsjetio na 90-e i kako je to sve skupa teklo. On se tu ogradio na svoj period dokad je bio predsjednik Vlade, da on ne bi da je ostao predsjednik Vlade dopustio ovakvu privatizaciju i pretvorbu kao što je bila poslije. Apostrofirao je neke osobe i na kraju je rekao da su one imale punu podršku predsjedništva HDZ-a u nastavku privatizacije, odnosno svega onoga što su radili narednih godina, tako da ono što smo od njega mogli čuti, to smo i čuli. Znači, tko je donio političku odluku, kako je ona tekla, tko je odgovoran za kriminalnu pretvorbu tijekom 90-ih godina iz koje je nastao i Agrokor, odnosno tvrtke koje je Agrokor kupovao tih godina", rekao je Maras.

Na pitanje koji će na kraju biti rezultat povjerenstva, Maras je rekao da "ako će kolege iz HDZ-a htjeti pogledati istini u oči, onda će jedan od zaključaka sigurno biti da je HDZ omogućio kriminalnu pretvorbu i privatizaciju tijekom 90-ih iz kojih je nastalo i to da je Agrokor kupovao najvrjednije hrvatske kompanije."

"Inače, kako su kolege iz HDZ-a poželjele da se počnemo baviti, preneseno, u ovom Povjerenstvu arheologijom, odnosno onim što se dešavalo 90-e, vidite da smo i u arheologiji iskopali HDZ. Znači, nevjerojatno, gdje god zagrebeš, gdje je god neka netransparentnost, nepravilnost, evo HDZ-a", kaže Maras.

Osvrnuo se i na najavu da će predložiti izmjene Lex Agrokora.

"Rekao sam, treba pomoći i interesu naših građana jer američki fondovi ne odlučuju kamo će otići hrvatske kompanije. Znači, interes nam je sačauvati radna mjesta i sačuvati utjecaj na najvrjednijim hrvatskim kompanijama. Zato treba izmjenama zakona Lex Agrokor uzeti mogućnosti iz ruku američkih fondova da rasprodaju Agrokor i da te kompanije ne završe na tko zna kojim dijelovima svijeta", rekao je Maras.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene