Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica 13. svibnja

Evo tko od hrvatskih dužnosnika ide na komemoraciju u Bleiburgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, 72. obljetnica Bleiburške tragedije održat će se 13. svibnja, na Bleiburškom polju u Austriji.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je na kraju sjednice Vlade u četvrtak da će njegov izaslanik na obilježavanju žrtava Beliburške tragedije biti ministar branitelja Tomo Medved.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima'' Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima

Hrvatsi Sabor pokrovitelj je obljetnice, a na komemoraciji će biti i novi predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na Bleiburško polje šalje izaslanika, a bit će to ministar imovine Goran Marić.

I ove godine zbog komemoracije u Bleiburgu nije mirno u Austriji. Predstavnici 21 austrijske organizacije, od političkih do kulturnih, zatražili su da se zabrani subotnja komemoracija na Bleigurgu uz tvrdnje kako se radi o fašističkom okupljanju što prema austrijskom ustavu nije dozvoljeno.

Protiv komemoracije na Bleiburgu potpisana je i peticija koju su predali uredu koruškog guvernera te u koruškom parlamentu. Organizatori peticije tvrde da je riječ o komemoraciji ustašama koji su nakon kapitulacije nacista 1945. godine ondje bili predani tadašnjim jugoslavenskim vlastima. Otvorena je i Facebook stranica STOP Ustascha na njemačkom i hrvatskom pod nazivom "Inicijativa: Reci Ne ustašama u Bleiburgu".

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene