Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči žalbene rasprave

Goran Višnjić stigao u Haag! Pružit će generalima potporu u sudnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doznajemo da je proslavljeni hrvatski glumac večeras sletio u Haag.

Obraćanje generala na Žalbenom vijeću pratite sutra od 9h UŽIVO na Dnevnik.hr-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Generali se obratili sudu Gotovina i Markač: Žao nam je svih stradalih, ali mi smo nevini, bili smo profesionalci Slika nije dostupna Ignorirali 12 međunarodnih eksperata Haški sud odlučio: Odbačen zahtjev za prijateljem suda

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović iz Haaga javlja da je slavni hrvatski glumac večeras sletio u ovaj grad u Nizozemskoj kako bi sutra s galerije sudnice dao potporu Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač sutra će se pojaviti u haškoj sudnici. Obratit će se sudu, ali i javnosti na kraju žalbene rasprave o nepravomoćnoj presudi kojom su dobili, za hrvatske građane, nepravedne kazne od 24 i 18 godina zatvora. Pretpostavlja se da će se obratiti s nekoliko toplih ljudskih riječi, a svaki od njih ima po 10 minuta. Do sada su po medijima svi o njima govorili, a sutra će konačno i oni nešto reći.

U Haagu će na žalbenoj raspravi ključno biti što će suci reći o nekoliko bitnih pitanja - najvažnije je ono o zakonitosti granatiranja Knina. Pokloni li žalbeno vijeće vjeru obrani - položaj hrvatskih generala, a time i konačna pravomoćna presuda bit će puno povoljnija. Šokantno i nadasve razočarajuće - bila je to reakcija Hrvatske nakon presude generalima u Haagu. Ukratko - neselektivno granatiranje Knina po stavu je suda bio isplaniran instrument etničkog čišćenja, a brijunski sastanak kovanje zločinačkog plana.

>> Doznajemo: Gotovina i Markač sutra će se obratiti sudu

Sudac Alphons Orie mnoge dokumente i svjedočke iskaze koji tvrde suprotno nije uzeo u obzir. U tom smislu presudom nisu vrednovani ni obavještajni dokumenti krajinske paradržave.

'Ne mogu se ignorirati srpski dokumenti. Nitko ne obraća pozornost da je uzvraćeno po civilnim ciljevima, nitko ne postavlja pitanje koje su bile civilne žrtve', rekao je dr. Ante Nazor iz Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Sud za sutrašnju raspravu od obiju strana traži odgovore na nekoliko ključnih pitanja. Ponajprije je li udaljenost 200 metara topništva od vojnog cilja zakonita? Ako nije, treba li vijeće povući dio presude o nezakonitom granatiranju Knina, inače glavne platforme i glavnog atributa ujedinjenog zločinačkog pothvata.

Padne li granatiranje, pada i pothvat. Zločinački pothvat je jedna velika konstruirana kula od karata i ukoliko se on izmakne, kula će se srušiti. Sve ovisi o tome čijim će argumentima, obrane ili tužitelja, sud pokloniti vjeru. Standard po kojem su presuđeni hrvatski generali je presedan, prvi u povijesti sudovanja za ratne zločine. Bit će to jedno veliko cjenkanje, a ne treba isključiti ni vraćanje pojedinih dijelova suđenja u prvostupanjsku raspravu.

>> Potpora generalima: 'Hrvatski narod je uz njih, neće biti ostavljeni sami'

>> 'Plamen slobode': Hrvati diljem svijeta pale svijeće i mole za Gotovinu i Markača

Odvjetnici Gotovine i Markača spremni su iznijeti dokaze koji bi mogli utjecati na promjenu presude. 'Naši su argumenti da je upotreba topništva tijekom vojne operacije Oluja bila upotrebljena isključivo i jedino na legitimne vojne ciljeve i da je upotreba te artiljerije zapravo bila vrlo precizna, jer tijekom dokaznog postupka koji je prethodio donošenju prvostupanjske presude, imali smo priliku vidjeti da niti Tužiteljstvo niti sud u svojoj presudi nije identificirao niti jednu jedinu osobu koja bi, primjerice, poginula posljedično u upotrebi artiljerije', izjavio je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene