Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja državne imovine

Goran Marić punom parom kreće u lov na milijarde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar državne imovine Goran Marić punom parom kreće u lov na milijarde koje kani zaraditi na ne iskorištenoj državnoj imovini. Ministarstvo planira prodati ukupno 44 nekretnine diljem Hrvatske. Za najskuplju nekretninu traži najmanje 23 milijuna kuna.

Kompleks sveučilišne bolnice u Zagrebačkom Blatu propada već dvadeset godina i na prvi pogled izgleda kao da je teško vjerovati da se može uopće obnoviti.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Hrvoje Krešić, videozid - 4 PRIJETI LI KOLAPS? Analiza Hrvoja Krešića: Tri su najvažnija razloga za divljanje cijena nekretnina u Hrvatskoj - "Stvoreno je usko grlo na tržištu..."

Ministar zdravstva najavio je da bi ovdje preselio dječju bolnicu i postupno još četiri zagrebačke bolnice. Izgradnja bi stajala 130 milijuna eura, platili bi ju država, grad Zagreb i novac iz Eu fondova i bilo bi gotovo za tri godine.

Zasad zvuči kao još jedan ambiciozan plan koji će se teško realizirati. Ambiciozan je i plan ministra Gorana Marića da na državnoj imovini ove godine zaradi milijardu i 400 milijuna kuna. Prošlo je već 7 mjeseci no iz ministarstva nam ne odgovaraju koliko su dosad zaradili niti to želi otkriti sam ministar.

Oreškovićeva je Vlada isto imala velike planove, ali oni su prodali dionice Končara dok ministar Marića zasad ne želi prodavati državne kapitalce nego većinom brojne tvrtke u kojima država ima male udjele i novac želi namaknuti na neiskorišteni nekretninama.

To nije tako lako, jer se takve nekretnine godinama pokušavaju prodati i slično, ali baš nije bilo uspješno. Tako nije uspio ni famozni projekt bivše Milanovićeve Vlade stavljanja u funkciju čak 100 nekretnina. Prodali su tek nekoliko. Vidjet ćemo hoće li ministar Marić biti uspješniji.

Lijepo, ali zapušteno

Lijepa ali zapuštena vila s prekrasnim pogledom na more. Nogometna i tenis igrališta, bogata ali neodržavana priroda za šetnje i uživanje. Na bivše odmaralište Kroacia Lajna u Kostreni država je izvjesila početnu cijenu od gotovo 23 milijuna. Najskuplja nekretnina na prodaju u ovom natječaju u neposrednoj je blizini Rijeke i na dobroj lokaciji za neki turistički projekt.

''Ako bi bio nekakav kvalitetan partner koji bi tu izgradio kvalitetan turistički sadržaj to može bit samo dobrodošlo i općini Kostrena bi sigurno i turizam u Kostreni dobio jedan novi sadržaj koji je dobrodošao i u interesu općine Kostrena'', rekao je Dražen Vranić, načelnik Kostrene.

Osim odmarališta na prodaju su kuće, gradilišta, oranice, pašnjaci i šume. Ukupno 44 nekretnine. Kada se sve zbroji država za njih traži najmanje 60 milijuna 409 tisuća 44 kune i 40 lipa. Agenti za prodaju nekretnina kažu da je ministar odabrao dobro vrijeme.

''Sad je zapravo pravo vrijeme za prodaju nekretnina obzirom da je tržište živo. Prodaje se kupuje se, tako da pravi je trenutak. Cijene su blago više nego proteklih godina tako da tržište doživljava jednu vrstu oporavka'', rekao je Matej Samardžić, agent za nekretnine.

Jedan od primjera lošeg upravljanja je godinama zapušteni hotelski kompleks Haludovo na Krku ističe poduzetnik u nekretninskom biznisu Denis Čupić no na državnim se nekretninama itekako da zaraditi i razviti posao.

''U plan raspolaganja nekretninama Republike Hrvatske trebalo bi ugraditi metode kojima bi se privatni investitori, privatni developeri uključili partneri republike hrvatske u razvijanje takvih nekretnina i zajedno s državom takve nekretnine razvili i onda nudili na tržištu kasnije nekim investicijskim fondovima ili krajnjim investitorima'', kazao je Denic Ćupić, predsjednik Udruge developera HUP-a.

U stavljanje imovine u funkciju uključilo se i ministarstvo gospodarstva pa planiraju zapuštenu državnu zemlju davati u besplatan 10-godišnji zakup poduzetnicima koji će na njoj razviti gospodarske projekte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene