Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Ministar Goran Marić se pohvalio: Država će od samo 4 tvrtke zaraditi više od pola milijarde kuna

Goran Marić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Goran Marić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Goran Marić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Goran Marić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Marić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Dnevniku Nove TV gostovao je ministar državne imovine Goran Marić, s kojim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Vlada je revidirala listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku. S nje je uklonjeno 11 tvrtki, a među obrisanima su i Autocesta Zagreb-Macelj, Bina-Istra, Brijuni rivijera, Brodarski institut, Luka Vukovar i "Đuro Đaković". Na listu su vraćeni ACI i Croatia Airlines. Potrebna im je, kažu, dokapitalizacija i restrukturiranje.

Pročitajte i ovo Načelnica Općine Punitovci Jasna Matković (Foto: Dnevnik.hr) vlasništvo države Država poklonila - selo Krndiju: "Mještani Krndije više nisu ni na nebu ni na zemlji, danas su svoji na svome" Zarada od državne imovine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zadovoljan zarađenim Podbacila zarada na državnoj imovini, ministar Marić: "Ide sporije, ali su postignute puno veće cijene"

Tim je povodom u Dnevniku Nove TV gostovao ministar državne imovine Goran Marić, s kojim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

"Nemirno more"

Je li pobuna Darka Milinovića vjetar u leđa svim nezadovoljnicima unutar stranke koji bi potencijalno smijenili Andreja Plenkovića?

Život stranke, kao i život općenito, jest poput mora: ponekad miran, ponekad namreškan, ponekad valovit. Ovakve okolnosti, ovakvi valovi sastavni su dio života svake stranke. Svakako da takvi valovi štete stranci. Ali mislim da će integralni dio stranke, integralna mudrost, biti alat u prevladavanju ovih događaja i da će se znati zaštititi integritet stranke.

U koju vi skupinu spadate? Jeste li nezadovoljni stanjem u HDZ-u?

Osoba s integritetom ne može nikako pripadati pojedincu, već pripada ideji, vrijednostima, tako da ja podržavam uvijek ideje i vrijednosti, a to su temeljna načela Hrvatske demokratske zajednice.

Mogli smo čuti neke najave potencijalnog vraćanja bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka. Kolike su šanse? Što vi kažete na to, priželjkujete li to, strahujete li od toga?

Poštujem svakog pojedinca, poštujem želje svakog pojedinca, ali ne pripadam niti jednom pojedincu.

Što s bivšim vojarnama?

Dobro, idemo na ove stručne teme: danas ste službeno skinuli neke tvrtke s liste strateških - zašto?

Da, zato što je bilo potpuno neprirodno da su neke uopće na listi. Iracionalno je bilo da tvrke koje nisu u vlasništvu Republike Hrvatske budu na popisu strateških tvrki. Skinuta su i društva kojima slijedi privatizacija.

Tko ide u prodaju?

Ne odmah, ali pripremit će se restrukturiranje i priprema za privatizaciju "Đure Đakovića", Brodarskog instituta i još nekih drugih tvrtki.

Koje definitivno neće biti prodane?

Nijedna strateška tvrtka neće biti za prodaju. Ovo je najozbiljniji pristup ovakvoj listi. Dosad se obično kad se dogovaralo i već unaprijed dogovorilo koja tvrtka će biti prodana, i dogovoreno komu će biti prodana, onda se na telefonskoj sjednici Vlade skidala ta tvrtka. Sada je sve sustavno izanalizirano, po svim resorima, i jednoglasno usuglašena na Vladi ova lista koju naravno, dugoročno promatrano, trebamo pripremiti da bismo od privatizacije i prodaje imali veći prihod nego što bi bio sada.

Zašto ste vratili ACI i Croatia Airlines?

ACI - pa, Hrvatska koja ima toliko obale, ima više od tisuću otoka, za koju je sinonim more, što ima prirodnije, naravnije i znakovitije nego da se vrati ACI na popis onih od posebnog interesa.

Koje imate planove sada s time?

Bivše vojarne, koje su ruglo, napuštene već 27 godina, čak su i opasne po zdravlje građana na tim područjima, stavit ćemo u funkciju, a one su u najvećoj mjeri prikladne za izgradnju marina. Bio sam nedavno u Lošinju, gdje je u Prostornom planu pripremljena ekološka marina, s plutajućim pontonima za dvjesto megajahti.

Croatia Airlines kao krila nacije 

Ako sam dobro shvatila, vi radite na dizanju vrijednosti ACI-ja da biste ga mogli dobro prodati.

Radimo na dizanju vrijednosti državne imovine, a samim time na dizanju vrijednosti trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske. Kad raspišemo natječaj za zakup i koncesiju, očekujemo da se među ostalima javi i ACI.

Za Croatia Airlines - pa, kud prirodnije da CA, koji je nacionalna zrakoplovna kompanija, nisu to samo krila zrakoplova, to su krila jedne nacije, jedne države, da bude na popisu od posebnog interesa. Potrebno joj je restrukturiranje i dokapitalizacija, i zato se nalazi na tom popisu.

Završen je natječaj za četiri hotelska trgovačka društva u vlasništvu države: Hoteli Maestral Dubrovnik, Club Adriatic, Jadran Crikvenica, Hoteli Makarska. Kakav je rezultat?

Natječaj je završen, ali odluke još nisu donijete. Međutim, mogu preliminarno kazati da je rezultat izvrstan.

Što je to izvrsno?

Samo za ta četiri trgovačka društva bio je plan prethodnih godina uprihodovati 100 milijuna kuna, tako je bila i pripremana privatizacija. Neke sam odluke poništio, da bi se mogla pripremiti sustavna revalorizacija vrijednosti i jasan, transparentan natječaj, u kojem se ne zna unaprijed kupac, kao što se to dosad znalo. To je rezultiralo time da će od ta četiri trgovačka društva prihod u državni proračun biti veći od pola milijarde kuna, a ulaganja veća od milijardu kuna. Samo na ta četiri trgovačka društva.

Ove godine prodaja državnih stanova i poslovnih prostora

Diljem grada zjape prazni poslovni prostori, ide natječaj za zakupe... A što je s prodajom? Kad će ići prodaja?

S obzirom na to kakav je model Vlada imala u odnosu na državnu imovinu, a to nije samo bila zapuštenost, to je bilo rasipništvo i otimanje, onda su mnogi bili prazni, ili su bespravno korišteni. Vrlo je rijedak slučaj, pa i u centru grada, da ima reguliran, logičan, zakonit odnos sa zakupcem. To je sve nastalo na jedan vrlo tajnovit i čudan način, s vrlo malim efektom na državni proračun i uz neiskorištenost te imovine. Jedan je natječaj za 30 nekretnina u Zagrebu završen. Samo za jednu nekretninu od 100 kvadrata dobili smo ponudu za mjesečnu zakupninu od 52 tisuće kuna, što je više nego za deset takvih prostora dosad u Zagrebu.

Niste mi rekli, kada ide prodaja?

Samo da još ovo kažem - dva natječaja su još objavljena, za 100 poslovnih prostora. Prodaja će ići ubrzo, moramo, naravno, obaviti procjenu vrijednosti i energetski certifikat, a za to je potrebno vrijeme i ljudi. Kad to pripremimo, negdje između 500 i 100 poslovnih prostora i stanova ići će u prodaju i aktivaciju, i to očekujemo tijekom ove godine.

Ministre, puno hvala na ovom razgovoru.

Hvala i vama na pozivu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene