458836
458836
458836
458836
458836

''Kreće prodaja manjih državnih udjela u tvrtkama''

  • , 30.11.2016., 10:10
  • Autor:
  • komentara

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je u srijedu da će se nakon Nove godine krenuti s prodajom udjela u tvrtkama u kojima država ima do 10 posto vlasništva jer nema nikakvog opravdanog razloga da se ti udjeli zadržavaju.

 
 
 
 
 
Goran Marić (Foto: Pixell)
Goran Marić (Foto: Pixell)

"Hrvatska ima vlasništvo u 468 tvrtki, u više od 100 tvrtki država ima udio manji od jedan posto. Nema nikakvog opravdanog razloga da se to zadržava, ne samo u tvrtkama gdje je vlasništvo ispod jedan posto, već i u onima ispod pet i deset posto. Te tvrtke s malim udjelima državnog vlasništva ići će u prodaju putem javnih natječaja odmah poslije Nove godine", rekao je ministar Goran Mariću u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Kazao je i da u 22 poduzeća treba donijeti odluku o imenovanju Uprave i članova NO-a.

"Nećemo ići na imenovanja svih, već samo najnužniji broj. Imenovat će se svi članovi Nadzornog odbora i uprava na temelju javnih natječaja, na temelju kriterija koje uredbe propisuju. Mi nismo mijenjali kriterije uopće. Time će se dobiti najkvalitetniji i najkompetentniji ljudi za upravljanje i nadziranje upravljanja tih društava", pojasnio je.

Najavio je i kako će popis strateških društava doživjeti izmjene te da će Vlada sve odluke u vezi toga donijeti nakon sustavne analize.

"Vrlo brzo pristupit ćemo izradi strategije upravljanja državnom imovinom i izmjeni zakona. U najkraćem mogućem roku ćemo to donijeti", rekao je ministar državne imovine.

Dodao je i kako će se promijeniti odnos prema državnoj imovini te da će se preći s upravljanja na gospodarenje. Sve što će se događati u odnosu na državnu imovinu odlučivat će Vlada, a ministarstva će u međusobnoj komunikaciji pripremati odluke, kazao je.

Marić je komentirao i enormne otpremnine za smijenjene direktore javnih poduzeća. Najavio je da direktori više neće moći potpisivati ugovore bez znanja uprava i resornog ministra.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se