458836
458836
458836
458836
458836

''Kreće prodaja manjih državnih udjela u tvrtkama''

  • , 30.11.2016., 10:10
  • Autor:
  • komentara

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je u srijedu da će se nakon Nove godine krenuti s prodajom udjela u tvrtkama u kojima država ima do 10 posto vlasništva jer nema nikakvog opravdanog razloga da se ti udjeli zadržavaju.

 
 
 
 
Goran Marić (Foto: Pixell)
Goran Marić (Foto: Pixell)

"Hrvatska ima vlasništvo u 468 tvrtki, u više od 100 tvrtki država ima udio manji od jedan posto. Nema nikakvog opravdanog razloga da se to zadržava, ne samo u tvrtkama gdje je vlasništvo ispod jedan posto, već i u onima ispod pet i deset posto. Te tvrtke s malim udjelima državnog vlasništva ići će u prodaju putem javnih natječaja odmah poslije Nove godine", rekao je ministar Goran Mariću u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Kazao je i da u 22 poduzeća treba donijeti odluku o imenovanju Uprave i članova NO-a.

"Nećemo ići na imenovanja svih, već samo najnužniji broj. Imenovat će se svi članovi Nadzornog odbora i uprava na temelju javnih natječaja, na temelju kriterija koje uredbe propisuju. Mi nismo mijenjali kriterije uopće. Time će se dobiti najkvalitetniji i najkompetentniji ljudi za upravljanje i nadziranje upravljanja tih društava", pojasnio je.

Najavio je i kako će popis strateških društava doživjeti izmjene te da će Vlada sve odluke u vezi toga donijeti nakon sustavne analize.

"Vrlo brzo pristupit ćemo izradi strategije upravljanja državnom imovinom i izmjeni zakona. U najkraćem mogućem roku ćemo to donijeti", rekao je ministar državne imovine.

Dodao je i kako će se promijeniti odnos prema državnoj imovini te da će se preći s upravljanja na gospodarenje. Sve što će se događati u odnosu na državnu imovinu odlučivat će Vlada, a ministarstva će u međusobnoj komunikaciji pripremati odluke, kazao je.

Marić je komentirao i enormne otpremnine za smijenjene direktore javnih poduzeća. Najavio je da direktori više neće moći potpisivati ugovore bez znanja uprava i resornog ministra.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se