Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Goran Habuš:

Zbog neizglasavanja proračuna u pitanju 107 milijuna kuna projekata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak da ukupno 107 milijuna kuna projekata neće biti odrađeno ili je dovedeno pod znak pitanja zbog neizglasavanja gradskog proračuna za 2017. godinu.

Varaždinski gradski vijećnici 29. prosinca nisu prihvatili prijedlog proračuna za 2017. godinu u iznosu od 267,5 milijuna kuna, ali su dan kasnije većinom glasova prihvatili privremeno financiranje za prva tri mjeseca u iznosu od 47,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Varaždina u četvrtak je izašao pred novinare s ravnateljima 13 institucija, korisnika gradskog proračuna.

„Najlošiji proračun je bolji od privremenog financiranja. Nažalost, nismo to uspjeli objasniti vijećnicima i sada ukupno 107 milijuna kuna projekata neće biti odrađeno ili je dovedeno pod znak pitanja zbog neizglasavanja proračuna“, rekao je Habuš. Najveći su gubitnici, dodao je, komunalne djelatnosti s 39 milijuna kuna i društvene djelatnosti sa sportom, obrazovanjem, socijalom i kulturom, s 33 milijuna kuna.

Najviše ga boli, kaže, šest projekata, dva nova dječja vrtića u Hrašćici i Donjem Kućanu, te četiri sportska terena, u Gojancu, Jalkovcu, Donjem i Gornjem Kućanu. Idući tjedan ćemo dobit informaciju možemo li se uopće javiti na mjeru 7 ruralnog razvoja koja ide u veljači, rekao je gradonačelnik Varaždina o projektima vrijednosti oko 11 milijuna kuna.

Prema njegovim riječima, do kolovoza, kada se očekuje donošenje proračuna nakon lokalnih izbora u svibnju i konstituiranja novog varaždinskog Gradskog vijeća, gubitnici su i 6. osnovna škola za koju je trebalo biti osigurano 9 milijuna kuna za dogradnju, 5. osnovna škola s 1,5 milijuna kuna za rekonstrukciju elektroinstalacija, vatrogasci bez 15 milijuna kuna za nova navalna vozila, kao i gospodarstvo jer neće biti mogućnosti raspolaganja imovinom odnosno prodaje zemljišta investitorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oglasio se Varaždinski HDZ Problem bala i dalje nije rješen: 'Habušev prosvjed samo je još jedan igrokaz nesposobne vlasti' Slika nije dostupna Nije Šipuš jedini (NE)JEDNAKA PRAVILA ZA SVE Državni čelnici koji su 'pokleknuli' pred čašicom

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Alen Runac, rekao je da će samo 3 milijuna kuna, umjesto planiranih 4,6 milijuna biti „katastrofa za varaždinski sport jer se 105 klubova i oko 6.000 sportaša financira kroz programe za koje u prvoj polovici godine nema novaca“.

Gradonačelnik Habuš tvrdi da su u pitanje dovedene i manifestacije koje se organiziraju na godišnjoj razini. Bez proračuna Varaždinske barokne večeri, Turneja tri Grgura i Ljeto u Varaždinu ostaju bez 770.000 kuna, Špancirfest bez 700.000, a tek Advent, koji počinje u studenom, ima šansu nakon što nova vlast donese proračun, rekao je.
„Situacija ipak nije kataklizmična, ali ćemo morati raditi u uvjetima kriznog planiranja. Nakon travnja moglo bi biti upitno naše međunarodno djelovanje", dodao je.

Ministarstvo kulture je odobrilo sredstva i imamo neke druge izvore, ali 25 posto svih projekata zbog nefinanciranja iz proračuna Grada Varaždina, je upitno, rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, Raymond Rojnik, o financiranju Varaždinskih baroknih večeri.
Habuš je ustvrdio da vijećnici koji su rušili proračun, za to nisu imali nikakav drugi razlog 'osim politikanstva'.

„Vozit ćemo na 'hladni pogon', sve će ustanove funkcionirati, ali programa neće biti ili će biti u znatno manjoj mjeri, a zbog toga ustanove postoje", kazao je, uz ostalo, Habuš koji ne namjerava u iduća tri mjeseca ponuditi novi prijedlog proračuna. To znači da bi u travnju u Varaždin trebao stići Vladin povjerenik koji će voditi Grad do redovitih lokalnih izbora u svibnju. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene