Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SKUPIO 78 POTPISA

Aleksić uputio izmjene zakona zbog kojih bi trebale pasti kamate na kredite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić izvijestio je u srijedu kako je u saborsku proceduru poslao dva zakonska prijedloga – za definiranje i ugovaranje fiksnih kamatnih marži te za vansudsko vraćanje preplaćenih kamata, za što su prikupili 78 zastupničkih potpisa.

Goran Aleksić na konferenciji za novinare kazao je kako samo klubovi HDZ-a i HNS-a nisu dali svoje potpise na prijedloge koji bi trebali pomoći 200 tisuća direktno ugroženih obitelji.

Pročitajte i ovo Goran Aleksić, Udruga Franak - 1 IZNENAĐENI PRESUDOM Oštra reakcija čelnika udruge Franak: "Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa" Slika nije dostupna Kamate na švicarce Udruga Franak: Ovo je kompromisno, ali prihvatljivo rješenje

Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se trebala utvrditi metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima, i to bez obzira na valutu kredita u kojima su promjenjive kamatne stope ugovorene na nepošten način, pojasnio je.

Zakonskim izmjenama koje se odnose na zaštitu potrošača omogućilo bi se svim dužnicima oštećenim nezakonitim promjenama kamatnih stopa, i to bez obzira na valutu ugovorenog kredita, da na temelju kolektivne sudske presude u slučaju Franak mogu zahtijevati vansudsko vraćanje preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate.

Jelena Benjak iz Udruge Franak poručila je kako očekuje da se zakoni odmah nakon ljetne saborske stanke uvrste u dnevni red.

"Nakon ljetne stanke očekujemo da predsjednik Sabora uvrsti naše zakone u dnevni red kako bi se ujesen razmotrili i do kraja godine i donijeli", rekla je Benjak.

Mostovac Nikola Grmoja podsjetio je da je Most i kao dio vladajuće većine podržavao te zakonske prijedloge i o njima razgovarao s ministrom financija. "Prekidamo s bankarskim manipulacijama s kamatnim stopama", poručio je Grmoja dodajući kako nema ništa od kritike vladajućih te treba nuditi kvalitetna rješenja.

HSS-ovci su poručili da su prvi puta doneseni zakoni koji idu u korist građana, a ne krupnog kapitala, dok IDS poručuje da podržava konstruktivne prijedloge jer žele dovesti u red banke koje su iskorištavale građane.

Goranu Beusu Richemberghu iz stranke Glas znakovito je odbijanje vladajućih zastupnika da se pridruže. "Ili čekaju što će gazda reći ili su u startu zauzeli negativan stav o toj temi, što nije pametna politika", rekao je.

"Banke duguju građanima od 5 do 10 milijardi kuna preplaćenih kamata. Donesu li se zakoni, kamatne će se stope smanjiti za jedan do tri postotna boda, a anuiteti za 5 do 20 posto ubuduće, čime će se zaustaviti nezakonito poslovanje banaka koje traje 15 godina", poručio je Aleksić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene