Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepucavanje se nastavlja

Gorak okus nakon predivne akcije: Je li bilo nezakonitih radnji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se nastavlja javno prepucavanje udruge 'Hrabro dijete' s obitelji preminule djevojčice Nore Šitum - ostaje gorak okus nakon predivne humanitarne akcije koja je ujedinila Hrvatsku. Kako je udruga raspolagala novcem i je li riječ o nezakonitim radnjama, sve bi se trebalo razriješiti inspekcijskim nadzorom koji šalje Ministarstvo financija. I to već u ponedjeljak.

Je li bilo nenamjenskog trošenja novca u Udruzi Hrabro dijete - otkrit će inspekcijski nadzor. Takvu kontrolu, smatra odvjetnica Višnja Galešić, nije teško provesti. 'Udruga konkretno može prikupljati sredstva isključivo na svoj žiro račun. Prema tome, uplate su sve evidentirane na žiro računu. Isto tako, trošenje novca i podizanje s računa se vidi', kazala je Galešić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potrošili ga za Radio Đurđa i Željko Siladi nepravomoćno osuđeni zbog krađe novca od akcije za Noru Šitum Slika nije dostupna Manje administrativne nepravilnosti Započeo inspekcijski NADZOR nad udrugom Hrabro dijete!

Jer, u ovakvim akcijama, uglavnom je riječ o uplatama na žiro račun. Kad se tome pridoda izlist od telefonskog operatera o prikupljenom iznosu, troškovi liječenja po računima iz bolnice, uz troškove putovanja i smještaja - lako se može saznati koliko je novca prikupljeno, a koliko potrošeno.

>> Naložen i policijski nadzor nad udrugom 'Hrabro dijete'!

Galešić ističe kako način trošenja novca u udrugama u zakonu nije dobro definiran. Jer, udruge moraju podnositi godišnja izvješća, ali se ona temeljito ne provjeravaju. 'Često se događaju situacije da udruge troše novac relativno nenamjenski i da svi oni koji su ga donirali, ili na bilo koji način pomogli, ne znaju kuda ta sredstva odlaze i na koji način se troše', kazala je Galešić.

Dodatan problem je što je u Hrvatskoj mnogo registriranih udruga, a ne zna se kako posluju. Kako se u ovom slučaju raspolagalo novcem u akciji koja je ujedinila cijelu Hrvatsku - doznat će se uskoro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene