Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Google Doodle: Prvi je dan zime, ispred nas je najduža noć u godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnj je Google Doodle posvećen zimskom solsticiju, odnosno suncostaju.

Prvi je dan zime. Dočekali smo je u Hrvatskoj bez snijega, ali uz tipične niske temperature. Ovaj dan ujedno poznajemo kao zimski solsticij, odnosno suncostaj, a karakterizira ga najduža noć u godini.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić-Topić, Valentina Baus i Dino Goleš Tek je počela Prognostičar Dnevnika Nove TV otkrio koliko će nas još stiskati zima i čeka li nas novi snijeg. Objasnio i zašto ne treba vjerovati - aplikacijama Valentin Crljenko i Katarina Jusić Mezga Snijeg donio probleme Teretni kamioni unatoč zabrani izišli na staru cestu: "Pojedinci se ne pridržavaju pravila, pa se događaju nezgode"

Sunce je jutros iznad Zagreba svanulo u 7:34 i zaći će već u 16:14, a ukoliko niste neki ljubitelj mraka, dobra vijest kaže da od sutra ide na bolje. Primjerice, već će sljedećeg utorka dan trajati otprilike 27 sekundi duže.

Suncostaj ili solsticij je vrijeme kada Sunce u prividnom gibanju oko Zemlje postigne najveću pozitivnu deklinaciju +23°27′ (ljetni suncostaj), odnosno najveću negativnu deklinaciju od –23°27′ (zimski suncostaj).

Kad smo već na temi, dodajmo da prognoza govori da će narednih dana zatopliti, što drugim riječima znači da ove godine nažalost neće biti ništa od bijelog Božića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene