Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed na Dolcu

GONG, Transparency i Zeleni: Ne možemo jesti golf loptice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Zelene akcije, u suradnji s aktivistima GONG-a, Transparency Internationala Hrvatska i Zelene Istre danas su na zagrebačkoj tržnici Dolac u prosvjednoj akciji pod nazivom 'Ne možemo jesti golf loptice!' pozvali Vladu i Hrvatski sabor da ukinu zakon o igralištima za golf koji omogućuje prenamjenu poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevno.

Akciji su se pridružile dolačke kumice i prodavači, koji su na štandove stavili zastavice za golf, a golfske loptice u kutije za jaja, među povrće i voće. Nosili su značke i lijepili naljepnice 'Izvlašteno radi golf igrališta' na 'škarnicle' u koje su kupcima stavljali proizvode. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izjavio je da su prije desetak dana uputili dopis predsjednici vlade Jadranki Kosor tražeći da pokrene postupak za ukidanje toga zakona kao doprinos borbi protiv korupcije. Jer, ustvrdio je, taj zakon ne potiče golferski turizam, već omogućuje izvlaštenje poljoprivrednog i šumskog zemljišta kako bi se izgradili apartmani i vile i donosili zaradu građevnim poduzetnicima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Istaknuo je da je Hrvatska jedina zemlja koja ima takav zakon te da su Zelena akcija, GONG i Transparency International još u veljači podnijeli zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti. Rekao je da se u Hrvatskoj planira izgraditi 60-ak golferskih igrališta na, kako je procijenjeno, 7500 do 10.000 hektara prostora. To je, upozorio je, dvostruko više od površine namijenjene ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, koja iznosi 5000 hektara.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene