Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez većih dojava

GONG: Predizborna subota protječe uglavnom šutljivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi dan izborne šutnje prolazi bez većih nepravilnosti i dojava GONG-u o kršenju izborne šutnje.

Primjedbe građana do 15:30 sati najčešće se odnose na nagovaranje birača da izađu na izbore te da glasaju za određenog kandidata od strane političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, izvijestili su iz GONG-a.

Pročitajte i ovo DIP objavio liste Pitanje vremena DIP poziva da mu se liste za europske izbore ne donose u dane izborne šutnje Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo"

>> Počela izborna šutnja

GONG podsjeća da izborna šutnja traje do nedjelje do 19 sati do kada je zabranjeno javno predstavljanje kandidata, nagovaranje birača da glasaju za određene kandidate, objavljivanje procjena izbornih rezultata te navođenje izjava kandidata. Promidžba na društvenim mrežama nije zakonom regulirana, no GONG apelira na sudionike izborne promidžbe da se suzdrže od oglašavanja i tim putem.

Uoči sutrašnjeg izlaska na birališta, GONG podsjeća birače da prijavljuju uočene nepravilnosti putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01/4825 - 444 te Facebook i Twitter profila. No, GONG naglašava da su za organizaciju i provođenje izbora odgovorni Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva.

Sve sudionike izborne utrke GONG poziva na odgovornost i podizanje transparentnosti izbornog procesa bez nedopuštenih metoda pritiska na birače, a biračke odbore da izađu u susret glasanju biračima lišenima poslovne sposobnosti i biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu.

Ujedno podsjeća da je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje evidencije birača koji su glasali. Istovremeno, poziva poslodavce da na izborni dan osiguraju zaposlenicima radno vrijeme koje će im omogućiti ostvarivanje biračkog prava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene