Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Vladi i Saboru

Upozoravaju na zapuštenost i nesređenost: ''Pokrenite zaboravljenu reformu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se obilježava Svjetski dan izbora, a GONG je iskoristio priliku da još jednom upozori na, kažu, zapušteno i nesređeno izborno zakonodavstvo.

Priopćenje GONG-a kojim traže hitno pristupanje uređenju izbornog zakonodavstva prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Osnivač Pivske stranke, Dominik Wlazny Treba li i nama jedna? Imaju golemu podršku na nadolazećim izborima, građanima obećali: "Pivo će teći iz fontana!" Kristi Noem Nevjerojatna Moćna političarka objavila mračne tajne: Ustrijelila psa jer joj je pokvario lov pa kozu koja je bila zla i odvratna

''Povodom Svjetskog dana izbora koji se ove godine obilježava 2. veljače GONG ponovno upozorava na zapušteno i nesređeno izborno zakonodavstvo.

GONG od Vlade i Sabora traži hitno pristupanje uređenju izbornog zakonodavstva kako bi se zaustavio pad standarda provođenja izbora, povećao utjecaj birača u izbornom procesu, osnažila politička odgovornost i povjerenje građana u izbore i njihove izabrane predstavnike te motiviralo građane za sudjelovanje u političkim procesima uz poštivanje temeljnih ustavnih vrednota.

Nužno je daljnje jačanje unutarstranačke demokracije, uređenje izbornih jedinica na načelu jednakosti glasa – GONG-ov prijedlog šest jedinica, uvođenje tri preferencijska glasa, smanjenje praga za preferencijske glasove unutar liste s 10% na 5%, veći utjecaj birača na biranje vijećnika na lokalnoj i regionalnoj razini, nespojivost dužnosti (grado)načelnika i zastupnika, uređenje referenduma, rješavanje pitanja predstavljenosti žena, reforma DIP-a i izborne administracije, ujednačavanje svih izbornih procedura za sve izbore kroz jedinstven izborni zakon te učinkovit i proaktivan nadzor financiranja stranaka i izbornih kampanja od strane DIP-a.

GONG podsjeća da su prošlogodišnji prijevremeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor ponovno održani na rubu zakonitosti zbog nezakonitog odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama i ozbiljnih propusta pojedinih biračkih odbora.

GONG se, podsjetimo, zalaže za cjelovitu i sustavnu reformu izbornog zakonodavstva te usklađivanje i objedinjavanje svih relevantnih propisa u jedinstvena izborna pravila koja će vrijediti za sve izbore.

S druge strane, GONG ističe da slobodni i pošteni izbori nisu i ne mogu biti jedino obilježje suvremenih demokracija. Izabrane vlasti moraju voditi računa da liberalna demokracija podrazumijeva zaštitu ljudskih prava i temeljnih ustavnih vrijednosti, pluralno društvo, nadzor rada i kritiku vlasti od strane medija i javnosti, te slobodne i neovisne izvore informiranja građana. U protivnom je širom otvoren put u neliberalnu demokraciju i autoritarni sustav vladavine.

Stoga se na Svjetski dan izbora mora ponovno poslati poruka da oni koji su izabrani na slobodnim izborima na kojima su građani izrazili svoju političku volju i preferencije imaju zadaću čuvati i nadograđivati tekovine suvremene liberalne demokracije i vrijednosti socijalne države o čemu govori prvi stavak prvog članka Ustava'', poručuju iz GONG-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene