449795
449795
449795
449795
449795

GONG poručio: Birački odbori tu ste radi birača!

  • , 11.09.2016., 13:41
  • Autor:
  • komentara

Prijevremeni izbori koji su uslijedili nakon višemjesečnog sumraka demokracije u Hrvatskoj prolaze u znaku manjeg broja dojava građana o nepravilnostima, objavio je GONG.

 
 
 
 
Izbori (Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Izbori (Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

GONG prima neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, uglavnom odnose na propuste u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranost birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kršenja izborne šutnje kao i ugroženu tajnost glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je primio dojave građana o propustima i izostanku podrške biračima, koji uključuju:

- onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina u Sisku i Zagrebu
- neodgovaranje na telefonske pozive bolesnih i nemoćnih birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu u Zagrebu
- neinformiranje birača o mogućim razlozima nemogućnosti glasanja te postupka glasanja uz potvrdu u Bjelovaru, Zagrebu i Petrčanima
- korištenje grafitne olovke za glasanje, što predstavlja rizik od zloupotrebe u Sv. Filipu i Jakovu
- ugrožene tajnosti glasanja zbog neprimjereno uređenog biračkog mjesta u Sv. Ivanu Zelini i Kaštel Kambelovcu

Odgovornost za ove nepravilnosti snose kako birački odbori, tako i izborna povjerenstva koja su ih bila dužna educirati, priopćio je GONG.

Osim toga, dio birača nije kvalitetno informiran o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, a žale se i na poslodavce koji im ne omogućavaju glasanje, kao i na još uvijek neriješeno pitanje glasanja u bolnicama.

Zabilježen je i nedozvoljen utjecaj na birače od strane promatrača u Belom Manastiru te dva slučaja 'izbrisanih' birača u Zagrebu kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište zbog čega im je oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova.

Neželjene promidžbene SMS poruke trebaju se prijaviti HAKOM-u, tj. Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, putem e-maila nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg je došla poruka, datum i vrijeme primitka poruke, Vaš broj, Vaše ime i prezime te sadržaj poruke.

Ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: azop@azop.hr

Za ostale nepravilnosti građani se mogu obratiti Državnom izbornom povjerenstvu koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr, a GONG pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook profila te telefona (01) 4825 444.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se