449494
449494
449494
449494
449494

JOŠ TRI DANA DO IZBORA - Što se ne smije raditi i na što treba posebno paziti

  • , 08.09.2016., 11:01
  • Autor:
  • komentara

Uoči prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 11. rujna GONG je u četvrtak pozvao sve aktere izbornog procesa: biračke odbore i ostala izborna tijela, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora.

 
 
 
 
Izbori (Foto: Pixsell)
Izbori (Foto: Pixsell)

GONG podsjeća da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih poziva da se detaljno informiraju o programima političkih stranaka i lista te na temelju toga odluče za koga će glasovati.

Prilikom glasovanja, ističu u priopćenju, birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasuju za samo jednu listu i, unutar te liste, za samo jednog kandidata ili kandidatkinju.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj uključujući i nedavna neopravdana odjavljivanja iz prebivališta, a nisu se na vrijeme registrirali za glasovanje, mogu glasovati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Birači kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište trebaju što prije podnijeti MUP-u zahtjev za prijavu prebivališta.

Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti da ga u njegovom domu posjete minimalno dva člana biračkog odbora. Za to je potrebno javiti se nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, a kontakt informacije mogu se potražiti putem povjerenstava izbornih jedinica.

Izbori na biračkim mjestima u inozemstvu traju dva dana, u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasovanja umjesto drugih osoba, upozorava GONG.

GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti - da promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata; ne smije ometati rad izbornog tijela.

Promatrač, napominju, ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se