Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GONG:

'Karamarkove prijateljske veze ugrožavaju nacionalni interes'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
GONG je podsjetio da je Petrović jedan od optuženika u slučaju curenja tajnih policijskih informacija iz istraga o organiziranom kriminalu i korupcijskim aferama.

Udruga GONG smatra da se prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko mora izuzeti od svih utjecaja na donošenje odluka vezanih uz INA-u "sve dok ne regulira potencijalni i percipirani sukob interesa koji proizlazi iz njegovih veza s Josipom Petrovićem, samopriznatim lobistom MOL-a, tvrtke protiv koje je Vlada RH pokrenula arbitražu".

Pročitajte i ovo Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora"

"Istovremeno, potrebno je hitno osigurati da povlaštene i strateški bitne informacije o INA-i ne mogu procuriti 'dugogodišnjim prijateljima – lobistima', za što se mora pobrinuti ne samo prvi potpredsjednik Vlade, nego i neovisno o njemu, Vlada u cjelini. Nadalje, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba pokrenuti postupak i hitno se očitovati o slučaju Tomislava Karamarka", priopćio je GONG u četvrtak.

"Nakon što je Josip Petrović jučer javno priznao da je prijatelj Tomislava Karamarka i lobist MOL-a, treba podsjetiti da je on hrvatskoj javnosti poznat još iz vremena Vlade Ive Sanadera koji mu je dao povjerenje za rad u Upravi INA-e iz čega je proizišlo nekoliko suđenja za korupciju. U slučaju INA-MOL bivši direktor Plinacroa Branko Radošević svjedočio je o pritisku Petrovića oko izdvajanja plinskog biznisa iz INA-e, a u slučaju Fimi-media je o Petrovićevom pritisku da se angažira ta marketinška tvrtka svjedočio bivši direktor INA-inih korporativnih komunikacija Tomislav Štengl", navode u priopćenju.

Podsjećaju i da je Petrović jedan od optuženika u slučaju curenja tajnih policijskih informacija iz istraga o organiziranom kriminalu i korupcijskim aferama. "Neupitno je i da je sudjelovao na sastanku u Banskim dvorima kad je Sanaderu doveo predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija – bjegunca od hrvatskog pravosuđa koje ga traži radi razjašnjavanja 10 milijuna eura mita koje je Sanader prema optužnici primio od MOL-a kako bi mu zauzvrat prepustio upravljačka prava u INA-i", kažu u GONG-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene