Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O pravu na pristup informacijama

GONG: EU ne gleda samo ima li RH zakone, već i provode li se

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama vlada je danas poslala u Hrvatski sabor bez promjena u odnosu na prethodni prijedlog kojega je Ustavni sud ukinuo, ustvrdio je danas GONG, ocjenivši da je vlada time propustila iskoristiti priliku za dodatno jačanje transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti čime je vrući krumpir prebačen u Hrvatski sabor.

GONG upozorava da se ne predlaže promjena Zakona o tajnosti podataka pa ispada da i nadalje nitko, pa ni sud, neće imati pravo provjeriti moguće zloupotrebe čelnika državnih tijela kada neke informacije proglase tajnima. Test javnog interesa i test proporcionalnosti, sukladno Zakonu o tajnosti podataka, radit će isto tijelo koje je informaciju prethodno klasificiralo stupnjem tajnosti, priopćio je GONG.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav" Provjereno: Premijer i mediji - 4 Otkriva Provjereno Gura li Vlada afere pod tepih? "Pravo je ime tog članka - ne želimo da znate kako krademo"

>> GONG poziva na poboljšanje zakona o pristupu informacijama

GONG je upozorio također da vlada ne predviđa dodatna sredstava potrebna za provedbu Zakona. Koliko su sredstva potrebna svjedoči nedavno izvješće o provedbi Zakona, Agencije za zaštitu osobnih podataka prema kojemu je Agenciji u zakonskom roku svoja izvješća dostavilo tek 22 posto tijela javne vlasti, kažu u GONG-u.



Vlada traži hitnu proceduru izglasavanja Zakona pozivajući se na zadovoljavanje uvjeta za zatvaranje pregovora u Poglavlju 23, no u GONG-u upozoravaju da Europska Unija ne mjeri samo činjenicu ima li Hrvatska zakon ili ne, nego kako ga poštuje, odnosno postoje li dokazi da se zakon uistinu provodi.

Vlada je, smatraju u GONG-u, taj prijedlog dala suprotno Zakonu o pravu na pristup informacijama prema kojem je dužna omogućiti građanima da se u primjerenom roku očituju o prijedlozima zakona, te suprotno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, što ga je usvojila Vlada premijerke Jadranke Kosor 21. studenoga 2009.

GONG zaključuje da su poboljšanja zakonodavnog okvira potrebna, ne radi formalnog zadovoljavanja uvjeta za zatvaranje pregovora, nego zbog vladavine prava i ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene