Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HITNO IZABRATI NOVE MINISTRE

GONG: "Očekivali smo od premijera europski stil, a on ipak ide "po naški"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
GONG je zatražio da Vlada predloži nove ministre te da ih Sabor izglasa prije najavljene pauze. U suprotnom bi se trebali raspisati novi izbori.

"Mučno je gledati cijelu ovu ustavno-pravnu i političku krizu. GONG traži da premijer predloži nove ministre, a ukoliko to ne napravi, da se Sabor raspusti i da se ide na nove izbore", rekao je Dragan Zelić iz nevladine organizacije GONG na konferenciji za novinare koja je održana u petak ujutro pred Saborom.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav" Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Zelić kaže da Sabor ne bi smio ići na najavljenu pauzu prije nego što to učini, a izlike da se za to nema vremena odbacuje i naziva ih golom borbom za vlast.

"Sabor može sazvati novu sjednicu za sljedeći tjedan i na njoj se mogu izabrati novi ministri. Sve drugo su izlike i gola borba za vlast", kaže Zelić.

GONG je od premijera Andreja Plenkovića očekivao više, kako kažu, finije poštivanje demokratskih procedura u europskom stilu. "Međutim, premijer je pokazao da ipak ide 'po naški', na neki balkanski način u negativnom smislu i to je veliko iznenađenje", rekao je Zelić, koji je slikovito objasnio što se trenutno događa u vrhu državne politike. "Dok je čovjek teško bolestan, oni ga pokušavaju zaštititi od gripe", rekao je Zelić.

Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, upozorila je da, ukoliko Vlada hitno ne predloži nove ministre, a Sabor ih izabere, postoji šansa da se uđe u vrlo opasan period vladanja ove Vlade.

"To bi značilo da bi oktroirani državni tajnici, koji nisu dobili podršku u Saboru, obavljali poslove koji ne bi bili u skladu sa zakonima i Ustavom. To je jako opasna situacija, zato smo se okupili danas da upozorimo da ovu stvar koju Sabor danas može i treba spriječiti", rekla je Berković. 

Ukoliko u Saboru nema većine koja će potvrditi četiri nova ministra, Sabor se, kažu, mora raspustiti, a Predsjednica raspisati nove izbore

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene