Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put ka boljoj suradnji

Golubić: Održan znanstveni skup o hrvatsko-srpskim odnosima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatsko-srpski odnosi: 20 godina nakon rata u Hrvatskoj' tema je 4. međunarodnog znanstvenog skupa koji se održava u Golubiću kod Obrovca.

Na skupu u organizaciji Centra za povijest, demokraciju i pomirenje iz Novoga Sada sudjeluju brojni znanstvenici i političari iz obje države, predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević, te potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.

Potpredsjednik Vlade Uzelac istaknuo je kako se skupom nastoji podvući crta na hrvatsko-srpski sukob koji je imao svoje različite faze, od nastanka, kulminacije i razrješenja do današnje postkonfliktne situacije. Znanstvenici su tu da političare suoče s istinom ma kakva ona bila. Političari nažalost rijetko koriste znanstvene spoznaje, a sada je najvažnije da vidimo hoće li znanost pronaći put k boljoj suradnji između dvaju naroda, rekao je, između ostalog, Uzelac.

'Pitanja identiteta i suradnje su glavna pitanja koja treba riješiti. Naša različitost nije nepovoljna, već povoljna okolnost koju trebamo iskoristiti', poručio je Uzelac.

Zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik grupe prijateljstva s Republikom Hrvatskom dr. Janko Veselinović istaknuo je kako glavni problem više nije sigurnost. O tome, rekao je, povratnici sve manje pričaju i danas brinu o egzistencijalnim problemima. 'Primjerice, ima li netko u selu pokraj Gračaca prijevoz do općine ili škole, mogu li se uopće djeca normalno školovati i odgajati jer nemaju struje. To su pitanja na koja obije države trebaju zajednički više poraditi kako se za nekoliko desetljeća ne bi dogodilo da će se pričati kako je u jednoj ili drugoj državi tu nekada bila jedna nacionalna manjina, a ostale su samo crkve, samostani i manastiri o kojima više nema tko brinuti', rekao je, uz ostalo, Veselinović. (Hina)

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Čestitao slovenskom kolegi Premijer s Bleda poziva na solidarnost: "Dobra prigoda da raspravimo što svatko od nas može učiniti" Prosvjed u Beogradu - 4 Protiv nasilja Deseci tisuća ljudi na ulicama Beograda: "Tražimo zakone na koje se možemo osloniti"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene