Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Golik i Gavran u Zagrebu dobili ulice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba jednoglasno su danas podržali da se ulica Drvinje preimenuje u Ulicu Dragutina Golika, a ulica Bundek u ulicu Damira Tomljanovića-Gavrana.

Svoju odluku Odbor je uputio Gradskoj skupštini. 

Pročitajte i ovo Nesreća sa hitnom pomoći na Bundeku, ilustracija - 3 Žale zbog nesreće ''Službenu verziju nemamo, ali...'' Sindikat hitne medicine ispričao se djeci s Bundeka i roditeljima Slika nije dostupna Dragutinu Goliku ulica u kojoj je smrtno ranjen?

Prijedlog za preimenovanje ulice Drvinje u Ulicu Dragutina Golika predsjedniku Odbora Ivanu Šikiću uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, 27. siječnja, dan nakon Golikove smrti. 

U prijedlogu Bandić navodi da je hrvatski branitelj Dragutin Golik čovjek koji je potkraj 2005. teško ranjen u pokušaju sprječavanja pljačke banke.

"Čin bezuvjetne građanske hrabrosti i nesebičnosti ponukao me da se pridružim inicijativi čitatelja Jutarnjeg lista te da i sam, Vama, odnosno Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova predložim da na sljedećoj sjednici razmotrite i uputite u daljnju proceduru prijedlog da se ulica Drvinje u Zagrebu preimenuje u Ulicu Dragutina Golika. 

Uvjeren sam da će taj čin pozdraviti građani grada Zagreba", navodi Bandić u upućenom prijedlogu Odboru.

U raspravi na sjednici Odbora za riječ su se javili Joško Morić (DC) i Antun Mateš (HSP). 

Obojica su istaknula da preimenovanje ulice Drvinje u Ulicu Dragutina Golika nije Bandićeva inicijativa, već inicijativa građana koju je pokrenuo Jutarnji list. 

Građani neće morati plaćati troškove zbog preimenovanja ulica, jer je tu odluku još prije donijela Gradska skupština, rekao je Morić te rekao kako bi trebalo razmotriti da se to omogući i pravnim osobama.

Morić je rekao da "gorak okus" ostavlja činjenica da je Golik tek nakon smrti predložen za odlikovanje, kao da za vrijeme života za odlikovanje nije postojalo dovoljno razloga.

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine danas je također jednoglasno podržao prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) za Zagreb i Zagrebačku županiju da se u spomen na poginulog hrvatskog branitelja Damira Tomljanovića-Gavrana po njemu nazove ulica Bundek.

U prijedlogu UHDDR Zagreba i Zagrebačke županije navodi se da je "Damir Tomljanović-Gavran bio zapovjednik slavne postrojbe Tigrova za vrijeme Domovinskog rata i kao takav po našem mišljenju, odavno zaslužuje da njegovo ime obilježi neki dio javnog prostora u gradu Zagrebu. Gavran je poginuo kao stožerni brigadir Hrvatske vojske u veljači 1994. na Velebitu, ne navršivši ni pune 32 godine".

Jezero i park oko njega i dalje će se zvati Bundek, rekao je
predsjednik Odbora Ivan Šikić.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene