449459
449459
449459
449459
449459

GOLEMA INVESTICIJA U BENKOVAC Projekt vrijedan 80 milijuna eura

  • , 08.09.2016., 09:09
  • Autor:
  • komentara

Počinje prva faza izgradnje vjetroelektrane Korlat, kod Benkovca. Investicija je to vrijedna oko 80 milijuna eura.

 
 
 
 
Vjetroelektrana (Foto/Arhiva: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Vjetroelektrana (Foto/Arhiva: Miranda Cikotic/PIXSELL)

'Vjetroelektrane ne nose značajno zapošljavanje, međutim, donose značajne prihode u gradski proračun zbog rente koju imamo od vjetroelektrana', rekao je gradonačelnik Benkovca.

U blizini Benkovca počinje prva faza izgradnje vjetroelektrane Korlat (VE Korlat), investitora tvrtke HELB d.o.o. iz Dugog Sela. Ukupna investicija projekta iznosi oko 80 milijuna eura.

Vjetroelektrane će biti razmještene na površini od oko 10 kilometara četvornih na nadmorskoj visini od 270 do 340 metara. Gradit će se osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca, s istočne strane državne ceste D27 Karin - Benkovac.

Namjena VE Korlat je proizvodnja električne energije pretvorbom energije vjetra i predaja iste u elektroenergetsku mrežu. Ukupno 18 vjetroagregata nazivne snage 63 MW proizvodit će godišnje gotovo 200 gigavatsati električne, "zelene energije" dovoljno gotovo za svih 55.000 kućanstava u Zadarskoj županiji, piše Zadarski list.

'Površina na kojoj se planira zahvat, ima oblik nepravilnog četverokuta, izduženog u smjeru sjeverozapad-jugoistok, a pristup postoji na sve dijelove lokacije', ističe Kutija.

'Vjetroelektrana Korlat nakon završetka izgradnje imat će snagu 63 megawatta, ona obuhvaća 18 vjetroagregata u klasi snage do 3,5 MW', rekao je gradonačelnik Branko Kutija.

Zadarska županija zauzima jedno od vodećih mjesta u Hrvatskoj po broju izgrađenih vjetroparkova za što je dosad uloženo više od 200 milijuna eura. 'Vjetroelektrane su poželjan izvor energije, one ne troše gorivo i ne zagađuju okoliš. Pomažu u borbi protiv globalnog zatopljenja, budući da pri svom radu ne proizvode štetne stakleničke plinove', poručio je gradonačelnik Benkovca.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se