Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon restauracije

'Gola Maja' svečano vraćena na svoje mjesto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetko se događa da jednu skulpturu na istom mjestu u razmaku od gotovo 60 godina dva puta svečano otkrivaju.

No, upravo se to dogodilo u Daruvaru. Naime, na radost mnogih Daruvarčana i poklonika kulturne baštine u Julijevom parku su na njezinom postolju Bruno Marić, pomoćnik ravnatelja Daruvarskih toplica i gradonačelnik Dalibor Rohlik otkrili obnovljenu Kupačicu, odmila zvanu Gola Maja, Augustinčićevu skulpturu koja je taj park krasila od 1956. godine do noći 14. ožujka ove godine.

Pročitajte i ovo Elginove mramorne poče u Britanskom muzeju Velika Britanija vs. Grčka Diplomatski rat zbog skulptura se nastavlja: "Nisam zadovoljan što je sastanak otkazan" Snijeg u Daruvaru Bijeli Daruvar "Iznenada se smračilo, a onda je iz crnog oblaka krenulo": Zasuli ih i snijeg i led, stanovnici u čudu

>> Kradljivcima 'Gole Maje' mjesec dana pritvora

Naime, tada je ukradena iz parka. Javnost je bila zgrožena i odmah je pokrenuta opširna potraga, u kojoj su ključnu ulogu, kaže Marić, odigrali policija, mediji i jedan građanin dojavivši ključne informacije. Pronađena je 20. ožujka u jednom stanu u središtu Zagreba rezalicom raskomadana na 13 dijelova, koje su lopovi namjeravali prodati na crnom tržištu metala.

Nakon što je vraćena u Daruvar pregledali su ju stručnjaci Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i na radost mnogih objavili da će ju moći u potpunosti obnoviti. 'Svi oni kojima bi ubuduće moglo pasti na pamet da ju ponovno diraju, poručujemo da smo poduzeli i vidljive i nevidljive mjere sigurnosti koje će jamčiti da Gola Maja zauvijek ostane krasiti naš park', kazao je B. Marić.

Prvi je potom uhvatio Kupačicu za dojku, što je i svojevrsna tradicija u Daruvaru, gdje Augustinčićeva skulptura, kaže nekadašnji ravnatelj Daruvarskih toplica prim. Dr. Jaroslav Rolinc, simbolizira liječenje steriliteta, a prema tradiciji put k tomu je diranje njezinih dojki. Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru uskoro će podignuti optužnicu protiv šest osoba: dvije zbog teške krađe, jedne zbog prodaje, a tri zbog kupnje raskomadane Kupačice koju je slavni autor izradio 1927. godine. Kradljivcima prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Restauracija skulpture stajala je 73 600 kuna, kažu u DT-u. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene