Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izaslanici na Plitvicama

Godišnji zbor Udruge sudaca - bez odluke o premještanju sudaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na godišnjem zboru Udruge hrvatskih sudaca (UHS) u petak na Plitvicama 64 izaslanika iz 26 podružnica nije poduprlo prijedlog Upravnog odbora te udruge da se predsjednici sudova "suzdrže od premještanja sudaca na opterećenije sudove bez njihova pristanka" jer je za nj glasovalo njih 34, koliko ih je bilo i protiv.

Nakon glasovanja odlučeno je da će o tzv. mobilnosti sudaca ponovno raspravljati Upravni odbor UHS-a i mjerodavnim tijelima poslati svoje prijedloge. Predsjednik UHS-a Đuro Sessa rekao je da je problem opterećenijih sudova, umjesto mjerom mobilnih sudaca, bolje riješiti mjerom "sudbenih dana", tj. da suci odrade dan-dva na drugom, opterećenijem sudu. O premještanju sudaca bez njihova pristanka ocijenio je da je ono protuustavno jer ih štiti "ustavna garancija nepremjestivosti".

Pročitajte i ovo Novi prosvjedi - 2 niska primanja, visoki troškovi Raste val nezadovoljstva u zemlji, najavljuju se novi prosvjedi: "Olovka u ruci je ove godine najjače oružje svih umirovljenika" Ivana Bilušić, udruga Hrvatskih sudaca Jednoglasna odluka U petak završava bijeli štrajk sudaca: "Suci će odgovorno pristupati tome da se što prije nadoknade zastoji koji su nastali zbog mjera"

Kako je istaknuo, i Vijeće Europe i Europska komisija određuju da se to ne smije raditi, a za odlazak sudaca na dan-dva na drugi sud Ministarstvo pravosuđa treba osigurati dodatna financijska sredstva., da im se plati smještaj, put, radni dan i prekovremeni sati. Također je rekao kako se između dva godišnja zbora nije dogodilo ništa u korist sudaca i sudbene vlasti jer ni izvršna ni zakonodavna vlast, ni Ustavni sud nisu prihvatili nijedan njihov prijedlog, a Ustavni sud, dodao je, "čak ni ne odgovara na njihove prijedloge".

Sessa je rekao da su u tom "konglomeratu ignoriranja problema i radu medija koji traže skandale" odgovorni suci zato što su, kako je ocijenio, pasivni i nezainteresirani, jer zaboravljaju svoje dužnosti i što među njima nema dovoljno solidarnosti te zato što katkad pate od osjećaja vlastite nadmoći. Poručio im je da im "u vjekovnom animozitetu politike i sudbene vlasti" preostaje samo da budu uporni u održavanju svoje neovisnosti te da svoje dostojanstvo i neovisnost brane samo kvalitetnim radom. Za najavljene izmjene nekoliko zakona koji se odnose na sudove rekao je da su "pravni stampedo", ali, dodao je, i suci će imati utjecaja na te reforme jer i oni sjede u radnim tijelima.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je okupljenim sucima kako je mobilnost sudaca važna u planiranoj reformi pravosuđa te da će predsjednici najmanje opterećenih prekršajnih sudova suce bez njihove suglasnosti moći premjestiti na općinske, trgovačke ili upravne sudove koji su preopterećeni brojem neriješenih predmeta. Poslije je u izjavi za novinare objasnio kako smatra da će se u početku premještati dobrovoljci, a zatim će i ostali morati prihvatiti premještanje na šest mjeseci ili godinu dana kako bi se ujednačila opterećenost sudova i sudaca.

Tražili smo i financijska sredstva za dodatni plaćeni rad sudaca, ali to zasad zbog štednje nije prošlo. Međutim, uvest ćemo to na manjem pilot-području i - ovisno o učinku - u idućem proračunu tražit ćemo novac za dodatni i prekovremeni rad sudaca, rekao je Šprlje.

Među ostalim izmjenama zakona, Šprlje je najavio i izmjenu Zakona o Državnome sudbenom vijeću koje će dobiti "alat" za brže i jednostavnije imenovanje predsjednika sudova. To je vijeće posljednih nekoliko godina odradilo dobar posao i obuhvatilo stegovnim postupkom mnoge "nedostojne suce", ali im "treba alat da bi lakše imenovali učinkovitije predsjednike sudova", rekao je Šprlje.

Na pitanje novinara o nagodbama i mirenju kao "alatu" za smanjenje broja neriješenih predmeta, Šprlje je odgovorio da imamo izvrstan zakonski okvir za nagodbe, no naš mentalitet tome još nije dorastao. "Nismo još dosegli pozitivnu želju za nagodbama iako ima i pozitivnih primjera. Riječ je o velikim poduzećima, u pravilu uspješnim poslovnim subjektima, gdje je postignut napredak u nagodbama kod radnih sporova, jer dobro procjenjuju svoje rizike i štete", rekao je ministar.

Predsjednik Državnoga sudbenog vijeća Željko Šarić, koji je i član radne skupine za pravosudnu reformu, istaknuo je važnost toga vijeća koje jamči neovisnost i samostalnost sudbene vlasti, a kako je ocijenio, stvara se dojam da je sudstvo otuđeno i nedovoljno nadzirano, a preko medija se nameće slika o bolesnom sudstvu u inače zdravom organizmu.

Ne navodeći imena, Šarić je rekao kako "neki suci ženskog roda opskrbljuju novinare publicističkog šunda insajderskim podatcima i kvazipravnim analizama" i tako u javnosti sustavno destruiraju ugled DSV-a, kojemu se "uskraćuje prostor za odgovor na klevetanje ne vodeći računa o posljedicama loše percepcije sudbene vlasti u društvu".

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin danas nije došao na skup zbog, kako je rekao Sessa, važnih osobnih razloga. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene