Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski projekt

Godišnje strada oko 6.000 kornjača - ovo je centar za njihov oporavak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mesingana statua morske kornjače stigla je u pulski akvarij, jedini hrvatski centar za njihov oporavak.

Simbol je američke eko-organizacije, a svrha joj je putujući svijetom ojačati svijest o potrebi očuvanja jednog od najugroženijih morskih organizama. Kleopatra je u Centru na oporavku već godinu dana. Nema jednu peraju, a pronađena je kako pluta. 'Kad kornjače dolaze u ovakvom stanju, one jedva plivaju jer su izgubile ravnotežu, onda to moraju nadoknaditi', rekla je Aleksandra Bel Dajković iz Aquariuma Pliva.

Pročitajte i ovo Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

>> ‘Različitog su karaktera i svaka želi ići u drugom smjeru'

Igorita je zadesila slična sudbina. 'Propeler motora je odstranio dio oklopa, na svu sreću tu nisu vitalni organi', rekla je Bel Dajković. Oboje se lijepo oporavljaju, no nisu jedini. Dosad je Centar spasio 60-ak kornjača. No, nisu sve te sreće. 'Velik broj kornjača se pronalazi, ali nažalost ne uspijevaju sve preživjeti. Puno njih mi dobijemo koji su već previše ozlijeđeni i previše ranjeni da bi ih se moglo spasiti', rekao je Žarko Jaković ioz Aquariuma Pula.

Godišnje strada šest tisuća kornjača

Upravo zato su se uključili u svjetski projekt očuvanja morskih kornjača. 'Mesingana kornjača je neka vrsta štafete, služi tome da se podigne razina svijesti oko zaštite mora, a jedan od važnih komponenta zaštite mora je zaštita kornjača', rekao je Jaković. Trenutno u svijetu postoji sedam vrsta kornjača. U Jadranu tek tri. Procjenjuje se da samo kod nas godišnje strada njih šest tisuća. 'Ili se upletu u neku mrežu ili ih recimo udari neki brod', objasnio je Jaković.

'Cilj Centra je da kornjače ovdje borave što kraće vrijeme, da se mogu vratiti u more, u prirodno stanište', rekla je Bel Dajković. Do tada ih se može posjetiti i puno o njima naučiti. Već krajem svibnja neke od tih kornjača napustit će Centar. Ako dovoljno osnaže možda to baš budu Igorito i Kleopatra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene