Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novčanici većinom prazni...

Godinu dana nakon ulaska u EU: Kako preživljavaju Hrvati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protekloj godini povrće je pojeftinilo za 16, voće za osam, ulje za 15, a odjeća za pet posto. No, zato su režije veće za dva posto.

Iza Hrvatske je gotovo godina dana članstva u Europskoj uniji tijekom koje se standard hrvatskih građana nije popravio. Novčanici su i dalje većinom prazni. 

Pročitajte i ovo Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio" Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje

Cijene hrane su nešto niže otkako je Hrvatska članica Europske unije; blago se to osjeti na kruhu, mesu, šećeru, voću, povrću. No, ono što i dalje 'guši' obiteljski proračun su stanarine i računi za režije, koji su čak i rasli. I kad se podvuče crta, hrvatski građani od ulaska u EU ne žive bolje. Naprotiv, među europskim članicama imamo najveći nesrazmjer između kupovne moći i cijena hrane. 

U protekloj godini povrće je pojeftinilo za 16, voće za osam, ulje za 15, a odjeća za pet posto. No, zato su režije veće za dva posto.

'Hrvatska je SOCIJALNA KATASTROFA i najnefunkcionalnija zemlja EU-a!'

Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, pojašnjava: 'Stanarina prosječnog hrvatskog građanina, struja, voda, komunalije mjesečno iznose između 2000 i 4000 kuna. Ako znamo da je prosječna plaća u Hrvatskoj negdje oko 5000 kuna, onda se pitamo kako hrvatski građanin može uopće preživjeti.'

Ako ništa drugo, od 1. srpnja građani Hrvatske će moći jeftinije telefonirati unutar Europske unije, zahvaljujući sniženom roamingu. Odlazne pozive plaćat će manje za 21, dolazne za 27, SMS poruke za 25, a podatkovni promet čak 55 posto. Osim za Hrvate, dobra je to vijest i za turiste koji dolaze u Hrvatsku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene