Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Britanija postaje mala zemlja'

VELIK UDARAC Izbrisano više od 2000 MILIJARDI dolara vrijednosti dionica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biznismeni od Tokija do Denvera jutros su se pobudili s glavoboljom koju im je zadao ishod rezultata britanskog referenduma o napuštanju EU.

U Britaniji tvrtke, među kojima su i farmaceutika i proizvodnja, predviđaju dugoročan pad svog poslovanja zbog funte koja je na rekordno niskim razinama još od 1985., javlja Reuters.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

Vlasnik British Airways, IAG upozorio je da neće dosegnuti godišnji target profita, a proizvođači automobila među kojima je Ford koji zapošljava oko 14.000 ljudi u Velikoj Britaniji, napomenuo je kako bi rezultat referenduma mogao dovesti do rezanja radnih mjesta u Britaniji.

'Ford će poduzeti sve što je potrebno kako bi osigurao da naš europski posao ostane konkurentan', priopćili su iz kompanije dodajući da još uvijek nisu promjenjeni investicijski planovi.

Nakon što je postalo jasno što su Britanci referendumom odlučili, cijene nafte potonule su na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara, potpirivši strahovanja od mogućeg šireg gospodarskog usporavanja koje bi zakočilo potražnju za energijom.

Burze: Izbrisano više od 2.000 milijardi dolara vrijednosti dionica

Britanska odluka o izlasku iz Europske unije prouzročila je najveći šok na tržištima od krize iz 2012. godine. Na svjetskim je burzama u petak izbrisano više od 2.000 milijardi dolara vrijednosti dionica jer je odluka Britanije o izlasku iz Europske unije izazvala pad indeksa na europskim tržištima između 5 i 10 posto, a oštro je pao i Wall Street.

Ulagači su naglo pojačali kupnju njemačkih državnih obveznica s najvišim investicijskim rejtingom, a prodavali dužničke papire zemalja južne Europe s niskim investicijskim rejtingom. Britanska odluka o izlasku iz Europske unije prouzročila je najveći šok na tržištima od krize iz 2012. godine.

'Veoma smo zabrinuti za negativan utjecaj kojeg bi ova odluka mogla imati ne samo na Britaniji i Eu nego i na globalnu ekonomiju', komentirao je Kosei Shindo, predsjednik drugog najvećeg proizvođača čelika u svijetu, japanske tvrtke Nippon Steel & Sumitomo Metal.

Zagovornici izlaska Britanije iz EU napominju kako će slabija funta pogodovati izvozu britanske robe i smanjit će vrijednost stranih kompanija.

Bank of England: Središnja banka dobro pripremljena

Neizbježno je da će nakon ovakvog rezultata referenduma uslijediti razdoblje neizvjesnosti i prilagodbi, no središnja je banka za to pripremljena i može ubrizgati 250 milijardi funti dodatnih sredstava, poručio je u petak guverner Bank of Englanda (BoE) Mark Carney.

HNB nastavlja osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava

Hrvatska narodna banka je objavila kako pomno prati situaciju na tržištu te će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava, uz ocjenu da će potencijalni dugoročni učinci na Hrvatsku ovisiti o daljnjim potezima Velike Britanije te tijeku procesa njenog izlaska iz EU.

Britansko gospodarstvo na putu u nepoznato

Britansko gospodarstvo sada je krenulo na put u nepoznato, a moguće negativne posljedice mogle bi se očitovati u prvom redu kroz slabiji rast i povećanje nezaposlenosti, upozoravaju stručnjaci.

Kina je pozvala Veliku Britaniju i EU da se što je moguće prije dogovore, a jedan utjecajni državni list upozorio je Veliku Britaniju da postaje ‘mala zemlja’.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying kazala je da Kina poštuje izbor britanskog naroda i da želi i dalje nastaviti razvijati odnose.

‘Nadamo se da će Velika Britanija i EU brzo postići dogovor. Prosperitetna i stabilna Europa svima je u interesu’, kazala je.

Na pitanje o posljedicama za kineske gospodarske odnose s Britanijom, kazala je da će ‘posljedica naravno biti’.

‘Posljedica će naravno biti na svim razinama, ne samo za odnose Kine i Britanije. O tome kakve će biti, vjerujem da sve strane to mogu u miru i savjesno ocijeniti.’

Dodala je da Kina također želi da Europa nastavi igrati proaktivnu ulogu u međunarodnim poslovima.

The Global Times bio je otvoreniji. ‘Ovaj referendum bit će vjerojatno prijeloman događaj koji dokazuje da se Britanija kreće prema tome da postane mala zemlja s malo ljudi, otpisavši se sama nesmotreno kao beznadan slučaj.’

‘Britanska odluka da iziđe iz EU-a skinula je prvu ciglu sa zdanja globalizacije’, ocjenjuje taj državni list.

Podsjetimo, Velika Britanija glasovala je na referendumu u četvrtak s 51,9 posto glasova za izlazak iz Europske unije, krenuvši putem u nepoznato i nanijevši do sada najveći udarac ujedinjenju Europe.

Po konačnim rezultatima referenduma, za izlazak iz EU-a glasovalo je 51,9 posto Britanaca, a 48,1 posto bilo je za ostanak.

Funta je pala više od 9 posto u odnosu na dolar, na najnižu razinu u tri desetljeća, zbog straha tržišta da će se ta odluka odraziti na ulaganja u 5. svjetsko gospodarstvo.

Ovakav rezultat znači da slijede barem dvije godine kompliciranog razdruživanja od EU-a, dovedena je u pitanje uloga Londona kao globalne financijske prijestolnice, a premijer David Cameron pod pritiskom je da podnese ostavku, iako je tijekom kampanje obećao da će ostati na čelu vlade neovisno o rezultatu. (I.D. / Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene