Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledni certifikat

Znate li porijeklo hrane koju jedete? Ovo je oznaka koja garantira da kupujete provjerene proizvode

Znate li porijeklo hrane koju jedete?
Znate li porijeklo hrane koju jedete? Foto: Getty
Sve je jača svijest o zdravlju, unosu provjerenih proizvoda i odabiru odgovorno uzgojene hrane. Kupci su sve obrazovaniji i informiraniji; znaju izabrati najbolje za sebe, svoju obitelj i za svoju djecu.

Svakom osviještenom kupcu voća i povrća sve češće postaje bitno kako je tekao proces od nabave sjemena do trenutka kada se proizvod nalazi na tanjuru. Jedan od načina na koji će kupac znati je li proizvod zdravstveno ispravan i kvalitetan jest certifikat. Naiđete li na proizvod označen oznakom GLOBALG.A.P., važno je znati da je riječ o jednom od najraširenijih svjetskih standarda primarne proizvodnje svježeg voća i povrća.

To u praksi znači da su proizvodi označeni tom oznakom jednom godišnje analizirani na ostatke pesticida. Uz strogo ograničeno korištenje pesticida, proizvodi s oznakom GLOBALG.A.P. ne smiju prekomjerno koristiti ni fosilna goriva. Na više mjesta jedne poljoprivredne parcele uzimaju se i uzorci tla nad kojima se vrši kemijska analiza. Također, analizira se i voda kojom se navodnjavaju nasadi. 

Moderan, globaliziran i užurban način života, poprilično odvojen od prirode i prirodnih resursa, ljudi žele kompenzirati makar onime što serviraju na svojim stolovima i u svojim tanjurima.

Svi smo mi svjesni da izvan velikih gradova i industrijskih zona još uvijek postoje čiste, zelene oaze, pogotovo u Hrvatskoj. Kupci znaju da postoje nezagađeni OPG-ovi, mala seoska domaćinstva koji u stvarnosti prakticiraju zdrav život i prehranu. I konačno, kupci žele te proizvode za sebe, ali ne lažne proizvode, nego garantirano kvalitetne.

 

  Znate li porijeklo hrane koju jedete? Najbolje iz zemlje, potvrđeno iz svijeta Foto: Lidl Hrvatska

Tko je kandidat za oznaku GLOBALG.A.P.?

Da bi neki proizvod mogao biti označen certifikatom GLOBALG.A.P., svake godine mora zadovoljiti niz pravila i postupaka, kao što su već spomenute bilješke svih aktivnosti na zemljištu, ulazak posjetitelja u skladište u kontroliranim uvjetima te briga o dvosmjernoj komunikaciji između radnika i rukovodstva.

Iako je zdravlje potrošača na prvom mjestu, proizvođači koji žele ostvariti pravo na tu oznaku za svoje proizvode zapravo rade i na smanjenju negativnog utjecaja poljoprivredne proizvodnje na okoliš.
Obvezuju se također koristiti certificirano i kvalitetno sjeme i gnojiva, vršiti neprestane analize vode za navodnjavanje, tla i proizvoda te se brinuti o mehanizaciji, čistoći i ispravnosti pakirne linije. Svi dobavljači koji posjeduju tu oznaku obvezuju se i na energetsku učinkovitost, pravilno gospodarenje otpadom i neprestano usavršavanje te dijeljenje znanja.

Praksa sa svjetskog tržišta nam pokazuje da uskoro bez certifikata GLOBALG.A.P. neće biti moguće plasirati proizvode na inozemno, pa čak ni na domaće tržište. Prema podacima iz 2016., u Hrvatskoj taj certifikat ima oko 130 poljoprivrednika.

Znate li porijeklo hrane koju jedete? GLOBALG.A.P. Foto: GLOBALG.A.P.

U ovom trenutku mnogi poljoprivrednici rade na poboljšanjima, koja će ih dovesti do certifikata. Srećom, u Hrvatskoj, među malim proizvođačima u poljoprivrednom sektoru ima toliko resursa, toliko OPG-ova i malih gospodarstava koji su spremni na detaljne kontrole ovlaštenih certifikacijskih tijela, kao i omogućiti posjete kupcima ili njihovim predstavnicima kako bi svjedočili proizvodnji proizvoda koji se za tržište pripremaju na primjeren način. Tim je proizvođačima u interesu da se dođe na njihova polja i vrtove, da se vidi i kuša voda koju koriste i piju jer oni po samom stilu svog života cijene svoje tlo i vodu u svom okruženju. Ne može se živjeti zdravo ako niste u skladu s prirodom. To zna svaki naš poljoprivrednik.

Do kraja ove godine, u trgovačkom lancu Lidl Hrvatska, svi dobavljači će posjedovati taj ugledni certifikat.

 

Kako su danas potrošačima bitne istinite informacije o porijeklu i konzumaciji hrane, ovaj način certificiranja mogao bi biti upravo ono što su tražili. Poštujući sve standarde, uklapanjem u propisane norme, proizvođač pokazuje kako je spreman ponuditi detaljan uvid u svoju proizvodnju, a time se i svrstati u grupu svjetski priznatih proizvođača.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene