Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klizište ispod cijelog sela

'Gledam kako propada ono što smo žena, djeca i ja napravili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se problemi s klizištima u Hrvatskoj. Dok je u Kutini, Vukovaru, Zagrebu i okolici ovaj problem ograničen na tek nekoliko pojedinačnih slučajeva, u okolici Buzeta aktiviralo se klizište ispod cijelog jednog sela.

Stanovnici sela Juradi u velikom su strahu. Njihovim kućama nema spasa. 'Stalno gledam oko kuće kako propada ono što smo ja i žena i djeca napravili', rekao je stanovnik Josip Gregorović. 'Ne znamo da li ćemo sutra ustati', dodala je Anđelka Jurada.

Pročitajte i ovo Sanacija Pantovčaka - 3 Aktiviralo se klizište Počinju pripreme za sanaciju Pantovčaka: Još se ne zna koliko će sve trajati ni koliko će koštati Provjereno: klizište u naselju Pojatno - 5 Donosi Provjereno Žena je otišla u trgovinu, a kada se vratila, puta do kuće više nije bilo...

Agoniji koja traje punih 40 dana ne nazire se kraj. 'Bez volje smo i za živjeti i za raditi. Uzelo nam je i moć i snagu i volju', pojasnio je Gregorović. Posljedice su nemjerljive. 'Neispavani smo i umorni, psihički umorni', rekao je Gregorović. 'Jedino nam preostaje da živimo u nadi', dodala je Dorijana Gregorović.

Stanari u panici

Iako nadležni tvrde da nema razloga za paniku jer se pukotine svakodnevno tek neprimjetno povećavaju, stanari su u velikoj panici, a kuće pred urušavanjem. 'Posljednjih nekoliko dana klizište se nije značajnije micalo, tako da smo krenuli u drugi dio, a to je planiranje istražnih bušotina', pojasnio je Siniša Žulić, dogradonačelnik Buzeta.

A istražne bušotine bi trebale pokazati veličinu klizne plohe i sastav tla. 'Postavit će se i mreža piezometra koja će nam pokazati protok podzemnih voda i samog pomicanja cijelog tla. Mjere sanacije će se mjeriti u desecima milijuna kuna', dodao je Žulić.

>> VIDEO: Klizište se približava kući, odronio se dio ceste

'Ja sam upozoravao godinama, ali se nije ništa poduzimalo', rekao je Gregorović. 'Selo Juradi je već prije 50 godina bilo aktivno klizište. Teško je reći što se moglo napraviti da se stanje stabilizira', smatra dogradonačelnik. A teško je reći i koliko će još dugo stanovnici sela moći živjeti u agoniji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene