Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav put u EU?

Glavni Josipovićev analitičar u registru srbijanskih znanstvenika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan predsjednikov čovjek na meti je kritika javnosti. Dejana Jovića, glavnog analitičara predsjednika, Ive Josipovića, tjednik Globus nazvao je ideologom treće Jugoslavije.

Na teret su mu stavljeni javno izrečeni stavovi koji, tvrde kritičari, štete Hrvatskoj. Predsjednik Josipović bezuvjetno stoji iza Jovića, a za neutemeljena podmetanja prozvao je i krivce. Dejan Jović profesor na fakultetu političkih znanosti u Zagrebu specijalizirao je tematiku Balkana i jugoistočne Europe. Bio je zagovornik regionalnog paketa za ulazak u Uniju. 'On je nekada govorio, kada je to bila i državna politika, o zajedničkom nastupu pred EU. Poslije se situacija promijenila, pa mi idemo brže i ostat ćemo na tom putu', rekao je Josipović. Jović tvrdi da se nije zalagao za paket sa Srbijom. Mislio je, kaže, na zajedništvo sa Slovenijom, a kasnije BiH. 'Ja mislim da bi najbolje bilo kao generalni princip u idealnom smislu da Hrvatska sa svim susjedima riješi sve probleme da uđu u Uniju. Ja razumijem da je Hrvatska odmakla od ostalih i znam da to u realnosti nije moguće', rekao je Jović.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Školovan je u Britaniji, a ime mu se nalazi u registru srbijanskih znanstvenika. Zastupa tezu prema kojoj bi ulazak Hrvatske u Uniju zaustavio procesuiranje ratnih zločina. 'Mislim da se to radi maliciozno i namjerno, jer ti ljudi koji to rade ne mogu podnijeti promjene u Hrvatskoj, ne žele podnijeti nezavisno mišljenje i nikoga tko misli drugačije', tvrdi Jović. Predsjednik pravdajući suradnika prstom krivnje upire u drugom smjeru. 'Želi se nametnuti da ako Hrvatska ne uđe u Uniju na vrijeme, kriv je neki Jović i ured u kojem on radi. To nije točno. Hrvatska neće ući u Uniju samo ako ne odradi reforme, a znamo tko za reforme odgovara', kaže Josipović. U Jovićevu obranu staje i fakultet političkih znanosti. Iako se, kaže dekan Vlatko Cvrtila, ne slažu sa svim njegovim tezama, smatraju kako sloboda mišljenja znanstvenika ne smije biti dovedena u pitanje. Ostaje ipak dvojba znanost ili politika. Sloboda znanstvenika postaje problem ako postane politika suprotna temeljima na kojima je država stvarana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene