Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavašu noćas pozlilo, traži se prekid istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimiru Glavašu noćas se, nakon 35 dana štrajka glađu, pogoršalo zdravstveno stanje pa ga liječnici zatvorske bolnice danas neće pustiti da na zagrebačkom Županijskom sudu bude nazočan saslušanju svjedoka u istrazi koja se protiv njega vodi zbog ratnog zločina u Osijeku, doznaje se od Glavaševa branitelja Ante Madunića.

Odvjetnik Madunić potvrdio je jutros kako su ga zvali liječnici zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, i rekli da Glavaša neće pustiti na sud, bez obzira na njegovu volju da bude nazočan saslušanju svjedoka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavaš u bolnici u vrlo kritičnom stanju Slika nije dostupna Glavašev odvjetnik tražit će prekid i druge istrage

Dodao je kako se stoga ni on neće pojaviti na istražnom ročištu, već će od suca Zdenka Posavca zatražiti privremeni prekid postupka.

Glavaševi odvjetnici jučer su najavili kako će zatražiti da se
istraga i saslušanja svjedoka, kojima njihov branjenik svakako želi biti nazočan, nastavi u zatvorskoj bolnici, ako Glavaš više ne bude sposoban dolaziti na Županijski sud.

No, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je jučer da to ni u jednom slućaju nije moguće jer se svi postupci moraju voditi u zgradi suda. Dodao je da su iznimke moguće jedino kada neki slučaj dođe do glavne rasprave, a nikako u istrazi. 

Prekid istrage?

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Branimira Glavaša njegov je branitelj jutros službeno zatražio prekid istrage, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. 

"Glavašev branitelj Ante Madunić zatražio je od istražnog suca Zdenka Posavca prekid postupka", izjavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić koji očekuje da će istražni sudac o zahtjevu obrane odlučiti početkom idućeg tjedna. Na tu odluku postoji pravo žalbe o kojoj odlučuje vanraspravno vijeće suda.
U zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu za sada se nije moglo doznati hoće li se žaliti ako sudac odluči privremeno prekinuti istražni postupak.

Po Zakonu o kaznenom postupku moguć je prekid istrage ako okrivljenik zbog zdravstvenih smetnji nije sposoban sudjelovati u postupku.

Glasnogovornik suda potvrdio je da je pritvorenom saborskom zastupniku Glavašu noćas, nakon 35 dana štrajka glađu, pozlilo, zbog čega ga liječnici zatvorske bolnice danas nisu pustiti na saslušanje svjedoka na Županijskom sudu.

"Pritvoreniku je pozlilo, dva puta je povraćao i žalio se na
glavobolju te bolove u mišićima, no u svjesnom je stanju te i dalje ustrajava na dolasku na istražna ročišta", kazao je Devčić.

Dodao je da je Glavašev odvjetnik Madunić otišao sa suda, nakon što je predao zahtjev za prekidom istrage.

Madunić je već ranije najavio da neće dolaziti na istražna ročišta ako i njegov branjenik ne bude u stanju dolaziti na sud.

Istražni sudac Zdenko Posavec ipak je jutros nastavio s istragom i saslušanjem šest svjedoka.

Glasnogovornik suda je objasnio da nedolazak osumnjičenog i njegovog branitelja nisu zapreka za nastavak istražnog postupka.

U zatvorskoj bolnici danas prijepodne se nisu mogle doznati nove pojedinosti o zdravstvenom stanju Glavaša. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene