Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš udaljen iz sudnice zbog nedolična ponašanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krunoslav Fehir izjavio je danas, nakon gotovo četverosatnog saslušanja u svojstvu krunskog svjedoka u tzv. slučaju garaža, da je ostao kod svojeg ranijeg iskaza te da će i dalje surađivati s tužiteljstvom bez obzira što se njemu i užoj obitelji zbog toga prijetilo.

Fehirov iskaz pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem trajao je gotovo četiri sata, a saslušanju je nazočio i osumnjičeni Branimir Glavaš kojega je, kako je novinare izvijestio glasnogovornik suda Krešimir Devčić, istražni sudac pred kraj udaljio iz sudnice zbog nedoličnog ponašanja, odnosno remećenja reda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fehir sutra u ulozi krunskog svjedoka Slika nije dostupna Glavaš doveden na saslušanje svjedoka

Devčić nije pojasnio zašto je sudac udaljio Glavaša koji je na sud dovezen iz osječkog zatvora u koji je pritvoren 17. travnja, nakon podizanja optužnice protiv njega i još šestero okrivljenika u tzv. slučaju selotejp, odnosno zbog ubojstava civila na obali Drave 1991.

Napomenuvši kako zbog tajnosti postupka ne smije govoriti o sadržaju iskaza, Fehir je kazao da je ponovio ono što je rekao dok još nije bio krunski svjedok, već osumnjičenik.

Rekao je da su njemu i njegovoj užoj obitelji, posebice majci, prijetili neki od svjedoka u postupku, ali da će on "do kraja surađivati s tužiteljstvom".

Fehir smatra da se Glavaševa obrana svodi "na priču" te da je suočen s velikim brojem materijalnih dokaza, od video zapisa i određenih dokumenata koji su nepobitni.

Mentalni sklop Glavaša i nekih je kao 1991. kada su se neke stvari lomile preko koljena, rekao je, dodavši kako su se "neki ipak prizemljili kada su vidjeli da je ovo ozbiljan postupak".

Na upit radi li još uvijek u MUP-u odgovorio je potvrdno. Ako Glavaš prima plaću kao saborski zastupnik ne vidim zašto i ja ne bi radio, kazao je Fehir, koji je status krunskog svjedoka na zahtjev glavnog državnog odvjetnika od suda dobio početkom travnja ove godine.

Zbog promjene statusa njegov raniji iskaz pred istražnim sucem iz lipnja 2006. nije se mogao više koristiti, pa je morao dati novi iskaz.

Jedan od Galavševih branitelja Dražen Matijević zbog tajnosti
postupka također nije želio govoriti o sadržaju današnjeg saslušanja, no ocijenio je kako davanje statusa krunskog svjedoka Fehiru govori da optužba nema drugih svjedoka protiv Glavaša.

Matijević smatra da tužiteljstvo "pokušava doći do nečega što bi ličilo na dokaz".

Ustvrdio je da je protiv njegovog branjenika u Osijeku bez dokaza podignuta optužnica za "slučaj selotejp" te da isto očekuje i u "slučaju garaža".

Glasnogovornik suda kazao je da tužiteljstvo sada ima neobvezujući rok od 15 dana da odluči hoće li protiv Glavaša podići optužnicu i za "slučaj garaža" ili će odustati od kaznenog progona.

Matijević je izvijestio i da Vrhovni sud još nije riješio njihovu
žalbu na odluku Izvanraspravnog vijeća osječkog Županijskog suda o pritvaranju Glavaša u "slučaju selotejp".

Glasnogovornik tog suda Dražen Tripalo kazao je da je tek danas zaprimljena žalba Glavaševe obrane te da bi odluka mogla biti javno objavljena najranije u petak.

Glavaša zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u "slučaju garaža" tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., odnosno da je odgovoran za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag.

Fehir je u lipnju prošle godine u petosatnom iskazu priznao da je krajem kolovoza 1991., kao 16-godišnji pripadnik I. osječke bojne, mučio i zlostavljao dvojicu zarobljenika te pucao u jednoga od njih (Čedomira Vučkovića) dok je pokušao pobjeći iz dvorišta osječkog Sekretarijata za narodnu obranu. Vještačenjem je kasnije utvrđeno da je taj zarobljenik umro jer ga je Fehirov kolega natjerao da popije kiselinu iz automobilskih akumulatora.

Na čelu Sekretarijata tada je bio Glavaš kojega je Fehir optužio da je naredio ubojstvo drugog zarobljenika Đorđa Petkovića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene