Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš razbio staklo vozila Hitne pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavašev odvjetnik Ante Madunić rekao je kako je danas u zatvorskoj bolnici u Zagrebu posjetio Glavaša koji mu je rekao kako su ga "na silu i uz opiranje ugurali u pravosudnu hitnu pomoć na kojoj su zbog opiranja razbijena stakla". Vrhovni sud je danas odbio žalbu na pritvor u 'slučaju selotejp.

Madunić je rekao i da "Glavaš u zatvorskoj bolnici odbija liječničku pomoć, ne prima lijekove i hranu" te je izrazio uvjerenje da "ni liječnici ni itko drugi neće donijeti odluku o njegovu prisilnu hranjenju".

Pročitajte i ovo Ozlijeđena djevojka Oglasio se ZET FOTO Djevojka koju je vozač ZET-a vukao po cesti opisala traumatično iskustvo: "Čula je moje vrištanje i spustila se na parkiralište..." Brza brodica pomorske medicinske službe "impresivna brzina" Nova brodica pomorske medicinske službe u roku od sat vremena prevezla trudnicu s Raba u Rijeku

Odvjetnici Branimira Glavaša pismeno su izvijestili Hrvatski Helsinški odbor, pučkog pravobranitelja Juricu Malčića i neke međunarodne dobrotvorne udruge o sinoćnjem Glavaševu prebacivanju u zatvorsku bolnicu, ocijenivši da je riječ o protupravnu činu i kršenju Glavaševih demokratskih i ljudskih
prava. 

Odgovor Uprave za zatvorski sustav MP-a

Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa navodi pak da se glede postupka s pritvorenim osobama u slučaju ustrajala štrajka glađu poziva na međunarodne deklaracije (Tokijska i Malteška) te na Zakon o izvršavanju kazne zatvora RH. 

Po članku 106. toga zakona u slučaju pogoršanja zdravlja, na prijedlog liječnika, zatvorenik se premješta u kaznionicu ili zatvor u kojemu postoje uvjeti za potrebno liječenje ili u zatvorsku bolnicu.

Zatvorenika koji štrajka glađu se upozorava da svojim postupkom ugrožava svoje zdravlje i život. 

Prisilno hranjenje nije dopušteno, a liječnička se intervencija primjenjuje po općim medicinskim propisima, navodi Uprava za zatvorski sustav.

Navode da se u bolnicu u pravilu premještaju štrajkaši glađu kad izgube 20 posto tjelesne težine, a ako se pogorša zdravstveno stanje, i prije. U zatvorskoj bolnici osniva se liječnički konzilij. 

Matijević: Glavašu život nije bio ugrožen

Drugi Glavašev odvjetnik Dražen Matijević poslao je danas zahtjev osječkom sucu, koji je odredio prebacivanje u zagrebačku zatvorsku bolnicu, da izda novo rješenje te da ga vrati u Osijek. 

Tvrdi kako su "po provjerenim informacijama očevidaca Glavaša sinoć šestorica nasilno ugurala u vozilo i odmah krenuli u Zagreb".

On tvrdi da Glavaševo zdravstveno stanje nije pogoršano tako da mu je jučer bio ugrožen život, "niti je zaražen da je bio opasnost za zdravlje ostalih zatvorenika, pa ne zna koji su to bili razlozi da se prema njemu ponašaju kao prema kriminalcu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene