Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš ostaje u pritvoru, sud saslušao nove svjedoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je zahtjev tužiteljstva da se Branimira Glavaša u pritvoru zadrži i zbog posebno teških okolnosti zločina za koji ga se tereti, a ne samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

No, to ne znači da će se Glavašu pritvor produljiti u odnosu na već ranije određenih mjesec dana jer pritvor po novoj osnovi ide u staž ranije određenog koji istječe 26. studenoga, kazao je Posavec. Dodao je da nakon tog roka sud mora odlučiti hoće li pritvor produljiti ili ne.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš RATNI ZLOČINAC Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena'' Slika nije dostupna RASKOL U STRANCI IZVANREDNA PRESICA VODSTVA HDSSB-a "Nemojmo se dijeliti i ulaziti u bratoubilačke ratove"

Glavašev branitelj Ante Madunić izjavio je da će se žaliti na
današnju odluku, iako ga je, kako kaže, strah da vanraspravno vijeće koje odlučuje o žalbi ponovno ne donese odluku na štetu obrane.

Ponovio je kako je prilikom odlučivanja o pritvoru zbog utjecaja na svjedoke vanraspravno vijeće Županijskog suda već prekršilo jedno od osnovnih pravnih načela da žalba ne smije ići na štetu strane koja se žalila.

I prije nego je saznao da mu je pritvor određen po još jednoj osnovi Glavaš je, po Madunićevim riječima, pred istražnim sucem kazao kako više ne štrajka glađu samo zbog "montiranog procesa u Osijeku" nego i "montirane" istrage u Zagrebu.

Takvom izjavom Glavaš je izrazio svoje nezadovoljstvo zbog zahtjeva tužiteljstva da se sasluša 16 novih svjedoka, uglavnom osječkih branitelja, koji bi pred sudom trebali objasniti kojoj su jedinici pripadali 1991., pojasnio je Madunić.

Ustvrdio je da je nove svjedoke tužiteljstvo predložilo samo kako bi Glavaša, iako već 19. dan štrajka glađu, čim dulje zadržalo u pritvoru.

"Uskoro će biti vrlo malo ljudi koji su sudjelovali u obrani Osijeka, a koji neće biti obuhvaćeni ovim postupcima", kazao je Madunić.

U rješenju o pritvoru zbog teških okolnosti kaznenog djela navodi se da "Glavaš u vrijeme inkriminiranih događaja ne samo da nije poduzeo radnje u cilju sprječavanja nezakonitog postupanja svojih podređenih prema civilnom stanovništvu, već je i sam aktivno učestvovao u tim radnjama, što čini takvu količinu kriminalne aktivnosti koja opravdava određivanje pritvora i po toj zakonskoj osnovi".

U nastavku istrage zbog zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku sudac Posavec danas je saslušao četiri svjedoka, od kojih, neslužbeno se doznaje, niti jedan nije teretio Glavaša.

Bivši novinar ST-a Robert Pauletić pričao je o tekstu u kojem je pisao o ubojstvu Čedomira Vučkovića, dok je Anton Košir govorio kako je 1991. kao susjed pozvan za svjedoka ispitivanja kasnije nestalog Đorđa Petkovića. 

Osim njih svjedočili su i tadašnji djelatnik SUZUP-a Danijel Bogdanović, u bivšoj državi također obavještajac zadužen za
praćenje obitelji Branimira Glavaša, te zapovjednik vojne policije 106. brigade HV-a Goran Vrban koji nije imao saznanja o navodnim zločinima jer se vojna policija tada nije bavila stradanjima civila.

Glavaša tužiteljstvo tereti da je osobno naredio zlostavljanje i
ubojstvo Vučkovića i Petkovića te mučenje troje srpskih civila. Njegov suosumnjičenik Krunoslav Fehir je pred istražnim sucem priznao zločin i Glavaša optužio kao nalogodavca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene