Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne štedi nikoga

Glasnović odgovorio na komentare koje je izazvala njegova objava na Facebooku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je statusom o prosvjedu studenata Filozofskog fakulteta izazvao lavinu komentara i žestoku raspravu na društvenim mrežama, popodne je bio na misi za generale iz NDH koja je služena u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

U Hrvatskoj je potrebno provesti akademsku lustraciju i dekomunizaciju te rasvijetliti povijesne događaje, ustvrdio je u subotu izabrani saborski zastupnik Željko Glasnović, a na brojne negativne reakcije koje je izazvao njegov komentar prosvjeda studenata i dijela profesora na Filozofskome fakultetu, izjavio je da mu nije važno što netko misli o njemu te da će govoriti ono što "misli da je istina".

Pročitajte i ovo Ilustracija istraživanje u Varaždinu Svaki četvrti srednjoškolac misli da je U simbol antifašizma, a dio njih misli da je to - kukasti križ?!?! Slika nije dostupna SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Djeca u vrtlogu mržnje i rata: U ustaškom logoru umirala su od gladi, bolesti, prljavštine, hladnoće i tuge

Glasnović je u subotu popodne nazočio na misi zadušnici za 35 visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH, služenoj u isusovačkoj Bazilici srca Isusovog u Zagrebu. Misu je pred stotinjak vjernika, od kojih su neki imali šalove s motivom hrvatskog grba, držao pater Drago Majić.

Prema svjedočenju "anonimnog sudionika događaja" na četiri stranice teksta, koji se mogao dobiti u crkvi, po završetku Drugog svjetskog rata njih 18 osuđeno je na smrt, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne u tadašnjoj Jugoslaviji. Pater Majić u propovijedi ih je nazvao mučenicima. Ispred bazilike bilo je nekoliko policajaca.

O tim događajima Glasnović kaže kako je nužno istražiti povijest.

"To je bila država. NDH je bila država koja je stvorena u najkrvavijem ratu u ljudskoj povijesti u složenim uvjetima. I ta je država još i na Filozofskom fakultetu tabu tema o kojoj se ne smije govoriti. Mi govorimo 20 godina da se to treba ostaviti povjesničarima. A gdje su ti povjesničari, kako to? Koliko ja znam, povijest je ogranak znanosti, a ne rekla-kazala. Ajmo to napraviti. Na kraju krajeva, da nas ne tuku po glavi rehabilitirani četnici iz Beograda", rekao je Glasnović.

O komentarima koje je izazvala njegova objava na Facebooku

"U hrvatsko društvo su se infiltrirale strukture koje su bile ovdje do 1990. godine. One su se infiltrirale i uzele kulturni prostor, medije, školstvo, politiku. Mene nije briga što netko misli o meni, ja ću govoriti ono što mislim da je istina. Šaptali smo 40-50 godina, to se ne treba nastaviti", odgovorio je Glasnović na pitanje kako komentira negativne reakcije koje je izazvala njegova objava na Facebooku o prosvjedu dijela studenata i profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (FF).

Podsjećamo, Glasnović je u toj objavi, među ostalim, napisao kako na FF-u "društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u". Poručio je i da se u "u razvijenim demokracijama, kad manjina tlači većinu, to rješava pendrekom i suzavcem".

Reagirao je HNS ustvrdivši da je riječ o političkom ekstremizmu, a HSLS je, uz podršku studentima, poručio da se prosvjedi ne mogu rješavati "pendrekom i suzavcem".

Reagirao je i Plenum studenata FF-a kojemu je nevjerojatno "da jedan saborski zastupnik, čija je ustavna dužnost sudjelovati u predstavničkom tijelu svih građana, proziva specifičnu skupinu građana i građanki te na temelju fiktivnih pretpostavki o njihovim političkim uvjerenjima, izgledu i porijeklu, izriče uvjerenje po kojem takva skupina zaslužuje nasilje i izgon iz države".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene