451374
451374
451374
451374
451374

Glasnović odgovorio na komentare koje je izazvala njegova objava na Facebooku

  • , 24.09.2016., 20:11
  • Autor:
  • komentara

Saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je statusom o prosvjedu studenata Filozofskog fakulteta izazvao lavinu komentara i žestoku raspravu na društvenim mrežama, popodne je bio na misi za generale iz NDH koja je služena u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

 
 
 
 
Glasnović o NDH (Video: Dnevnik Nove TV)
Glasnović o NDH (Video: Dnevnik Nove TV)

U Hrvatskoj je potrebno provesti akademsku lustraciju i dekomunizaciju te rasvijetliti povijesne događaje, ustvrdio je u subotu izabrani saborski zastupnik Željko Glasnović, a na brojne negativne reakcije koje je izazvao njegov komentar prosvjeda studenata i dijela profesora na Filozofskome fakultetu, izjavio je da mu nije važno što netko misli o njemu te da će govoriti ono što "misli da je istina".

Glasnović je u subotu popodne nazočio na misi zadušnici za 35 visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH, služenoj u isusovačkoj Bazilici srca Isusovog u Zagrebu. Misu je pred stotinjak vjernika, od kojih su neki imali šalove s motivom hrvatskog grba, držao pater Drago Majić.

Prema svjedočenju "anonimnog sudionika događaja" na četiri stranice teksta, koji se mogao dobiti u crkvi, po završetku Drugog svjetskog rata njih 18 osuđeno je na smrt, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne u tadašnjoj Jugoslaviji. Pater Majić u propovijedi ih je nazvao mučenicima. Ispred bazilike bilo je nekoliko policajaca.

O tim događajima Glasnović kaže kako je nužno istražiti povijest.

"To je bila država. NDH je bila država koja je stvorena u najkrvavijem ratu u ljudskoj povijesti u složenim uvjetima. I ta je država još i na Filozofskom fakultetu tabu tema o kojoj se ne smije govoriti. Mi govorimo 20 godina da se to treba ostaviti povjesničarima. A gdje su ti povjesničari, kako to? Koliko ja znam, povijest je ogranak znanosti, a ne rekla-kazala. Ajmo to napraviti. Na kraju krajeva, da nas ne tuku po glavi rehabilitirani četnici iz Beograda", rekao je Glasnović.

O komentarima koje je izazvala njegova objava na Facebooku

"U hrvatsko društvo su se infiltrirale strukture koje su bile ovdje do 1990. godine. One su se infiltrirale i uzele kulturni prostor, medije, školstvo, politiku. Mene nije briga što netko misli o meni, ja ću govoriti ono što mislim da je istina. Šaptali smo 40-50 godina, to se ne treba nastaviti", odgovorio je Glasnović na pitanje kako komentira negativne reakcije koje je izazvala njegova objava na Facebooku o prosvjedu dijela studenata i profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (FF).

Podsjećamo, Glasnović je u toj objavi, među ostalim, napisao kako na FF-u "društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u". Poručio je i da se u "u razvijenim demokracijama, kad manjina tlači većinu, to rješava pendrekom i suzavcem".

Reagirao je HNS ustvrdivši da je riječ o političkom ekstremizmu, a HSLS je, uz podršku studentima, poručio da se prosvjedi ne mogu rješavati "pendrekom i suzavcem".

Reagirao je i Plenum studenata FF-a kojemu je nevjerojatno "da jedan saborski zastupnik, čija je ustavna dužnost sudjelovati u predstavničkom tijelu svih građana, proziva specifičnu skupinu građana i građanki te na temelju fiktivnih pretpostavki o njihovim političkim uvjerenjima, izgledu i porijeklu, izriče uvjerenje po kojem takva skupina zaslužuje nasilje i izgon iz države".

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se