Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola izbora

Glasanje izvan mjesta prebivališta: Kako glasati u drugom gradu?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Niksa Duper/Cropix
Zadnji dan za predaju zahtjeva za glasanje izvan mjesta prebivališta, kao i za promjenu podataka u registru birača je 6. travnja.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, mogu zatražiti:

1) privremeni upis – ako žele glasati u Republici Hrvatskoj izvan mjesta svog prebivališta

Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto na kojem će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta birači mogu podnijeti nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača, neovisno o mjestu upisa u registar birača.

Birači koji su zatražili privremeni upis izvan mjesta prebivališta glasaju za svoju izbornu jedinicu, a moći će glasati samo na biračkom mjestu koje će odrediti nadležno izborno povjerenstvo za privremeno upisane birače.

Iznimno, biraču se može na njegov zahtjev omogućiti privremeni upis u registar birača unutar istoga grada ili općine ako će se na dan izbora za Hrvatski sabor zateći na području drugog naselja unutar istoga grada ili općine u kojoj ima prebivalište i radi se o istoj izbornoj jedinici, a u kojem slučaju birač glasa na redovnom biračkom mjestu.

2) prethodnu registraciju – ako žele glasati u inozemstvu

Birači se prethodno registriraju za državu odnosno konzularno područje na kojem će se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu. Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju biti aktivno registrirani. Više informacija o načinu aktivne registracije može se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave. Detaljne upute i obavijesti biračima mogu se pronaći i na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

Izdavanje potvrda za glasanje na dan održavanja izbora

Važno je podsjetiti da samo birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača i nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a prilikom dolaska na biračko mjesto utvrdi se da nisu upisani u izvatke iz popisa birača jer primjerice nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasanja s potvrdom za glasanje koju izdaju nadležna upravna tijela županija odnosno Grada Zagreba prema mjestu prebivališta birača.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene