Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Umjesto stvarne slike o EU - promidžba'

Glas Koncila: Građani ne znaju što ih čeka u Europskoj uniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolički tjednik 'Glas Koncila' smatra kako je iznimno važno da svi koji imaju pravo glasa, iziđu na referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kako se ne bi dogodilo, kao na nedavnim izborima za Hrvatski sabor, da tek neznatno više od 25 posto osoba s pravom glasa odluči o dugoročnoj sudbini Hrvatske i budućnosti hrvatskoga naroda.

U komentaru 'Osposobljavanje za odluku' glavni urednik 'Glasa Koncila' Ivan Miklenić u novom broju tjednika piše kako predstoji odluka koja nije teška samo zbog toga što Hrvatska po pozitivnom ishodu referenduma gubi svoju samostalnost i znatan dio svoga suvereniteta, nego je iznimno teška i zato što većina u Hrvatskoj nije ni minimalno primjereno upoznata što eventualni ulazak Hrvatske u EU stvarno donosi za budućnost hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana.

Komentirajući izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Bruxellesu, gdje je proteklog tjedna potpisan Ugovor o pristupanju, Miklenić smatra da postoji 'bitna i neusporediva razlika između saborske odluke i potpisa u Bruxellesu'.

Tom prigodom hrvatski je predsjednik rekao kako je to povijesni čin i da po svojoj važnosti stoji uz bok odluci Hrvatskog sabora o neovisnosti.

Miklenić napominje kako je odluci Hrvatskog sabora o neovisnosti prethodio referendum (1991.) na kojem je sudjelovalo 83,56 posto stanovnika Hrvatske s pravom glasa, od kojih se 93,24 posto izjasnilo za samostalnu Republiku Hrvatsku, pa je saborska odluka imala itekakvo pokriće, dok je potpis u Bruxellesu, kako ocjenjuje, izraz određene politike i svoju potvrdu ili osporavanje tek treba dobiti na najavljenom referendumu.

'Hrvatska i hrvatski narod sa svojom specifičnošću što je dugih devet stoljeća žudila za svojom samostalnošću i koja je samostalnost ostvarila pred 20 godina, plativši je krvlju i patnjom mnogih svojih ponajboljih sinova i kćeri, te usprkos osporavanju mnogih s kojima bi možda trebala uskoro biti u Uniji, ne stoji pred nimalo lakom odlukom. S jedne strane, Hrvatska iz svoga povijesnoga iskustva nema dobre uspomene iz života u višenacionalnim zajednicama, a s druge strane, neprijeporna je činjenica da se EU još uvijek razvija i još se uvijek ne otkrivaju svi stvarni ciljevi toga razvitka", napominje se.

U zaključku komentara se navodi kako je važno da se hrvatski građani informiraju o Europskoj uniji, o Lisabonskom ugovoru, o stvarnoj ulozi pojedinih upravnih tijela Europske unije, o odnosu EU-a prema vrednotama, o odnosu prema kapitalu kao i o sadržaju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

'Potrebno je podsjetiti da je dosada umjesto upoznavanja stvarne slike Europske unije javnosti u Hrvatskoj ponuđena tek promidžba, a poznato je da promidžbi nikada nije cilj istina ni stvarnost nego pridobivanje simpatija odnosno zavođenje. Također treba otvoreno reći da su vlasti koje su se odlučile za promidžbu umjesto objektivnog i vjerodostojnog informiranja o EU, zapravo manipulirale javnošću i hrvatskim građanima, a to otkriva da im nije bilo na pameti služenje općemu dobru nego partikularni interesi, poglavito interesi političara koji se mahom vide u dobro plaćenim europskim foteljama', piše, uz ino, u komentaru'Glasa Koncila'. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Gospodarsko pitanje' Josipović: Nisam ni za ni protiv monetizacije Slika nije dostupna Podolnjak odgovorio Brkiću 'Molio bih da se moje ime ne spominje neutemeljeno u međustranačkim i političkim prijeporima'

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene