Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spoj prirode i luksuza

ZNATE LI ŠTO JE 'GLAMPING'? Bogati Europljani upravo to traže u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski kampovi, nekadašnji simbol ljetovališta za manje imućne goste, sve su češći izbor bogatih Europljana koji istodobno žele uživati u prirodi i blagodatima luksuznog života.

Za takve, u ponudi je "glamping" - spoj glamura i kampinga. Iako primjera ima diljem Jadrana, "glamping" će u hrvatski turistički pravilnik ući - tek početkom iduće godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čudom izbjegnuta tragedija Na šator im naletio automobil, među preživjelima i beba: "Katapultirao se s ceste i triput okrenuo. U panici smo istrčali van" Kampiranje, ilustracija - 3 Drugačiji užitak Rekordan broj gostiju! "Hrvatska je jedna od popularnijih destinacija za kamping u Europi"

Ni šator više nije što je nekad bio. Moderno uređena kupaonica, ali i kuhinja koja sadrži sve kućanske elemente samo su dio onoga što nudi jedan glamping šator. U spavaćoj sobi namještaj je uređen u safari stilu. I sve to - pod šatorskom tendom.

Jedina sličnost s običnim šatorom jesu prozori i vrata, koji se otvaraju pomoću patenta. Ni ovakav smještaj nije čvrsto vezan za tlo.

"Noć u špici sezone u jednom ovakvom glamping šatoru košta 190 eura. Ljudi koji dolaze u glamping šatore mogu bez problema zakupiti apartman ili hotelsku sobu", kaže Ivo Bobić, direktor TN Zatona.

Ali oni žele ljetovati baš u kampu i istovremeno uživati u luksuzu i neobičnostima poput tuša ograđenog zelenilom.

"Nekada smo ljetovali u mobilnim kućicama, ali ovako smo povezaniji s prirodom. Jako nam se sviđa. Stalno osjećamo povjetarac", kaže češka turistica Martina.

U zvukovima prirode uživa i njemački par - i to u putujućoj vili, za čiju su vrijednost u Dalmaciji mogli kupiti stan.

"Osjećam se slobodno štogod radim, jedem kad hoću, ne moram paziti kako sam odjevena, mogu sjediti vani", kaže Monika, turistica iz Njemačke.

Glamping šatori trenutačno su najpopulariji. Iako je glamping u ponudi već nekoliko sezona, u pravilniku Ministarstva turizma naći će se od početka iduće godine. I prema njemu, prosječan hrvatski kamp moći će imati do 40 posto ovakvih glamping sadržaja.

Na kotačima modernog turizma i hrvatski će kampovi moći pokazati znamo li iskoristiti domišljatost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene