Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje zakona

Zabrana pušenja stoji: Milinović pojačava kontrolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je danas da će njegovo Ministarstvo idućih dana pojačati kontrolu poštivanja zakona o zabrani pušenja jer taj zakon, do stupanja na snagu novog, još uvijek vrijedi pa je u kafićima i dalje zabranjeno pušenje.

'Vlasnici kafića smatraju da zakon više ne vrijedi pa su požurili vratiti pepeljare na stolove. To je kršenje zakona i Ministarstvo zdravstva će ići u pojačanu kontrolu', najavio je ministar prilikom današnjeg posjeta Klinici za ženske bolesti i porodništvo u Petrovoj. Inače, Milinović je rekao da je potporu izmjenama zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda danas dobio i od struke te udruga oboljelih od plućnih bolesti.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

>> Ventilacija protiv dima ugostiteljima neprihvatljiva

Milinović se naime danas prijepodne sastao s predstavnicima Kliničke bolnice za plućne bolesti Jordanovac, Hrvatske lige protiv raka, Hrvatske udruge za astmu, Udruge oboljelih od raka pluća Jedra te udruge građana 'Bez dima' kojima je predstavio izmjene i dopune Zakona. Na sastanku su, kako je priopćeno, dogovorene i pojačane aktivnosti u idućem periodu koje će biti usmjerene promicanju zdravog života.

Ginekolozi konsenzusom podržali Milinovićev zakon

Ginekološka struka, okupljena prošloga vikenda na Brijunima na svom redovitom kongresu, konsenzusom je podržala novi Zakon o medicinskoj oplodnji na koji je čekala 30 godina te donijela temeljne odrednice njegove primjene, izvijestio je danas ministra zdravstva Darka Milinovića tijekom posjeta Petrovoj bolnici predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić.

Šimunić je rekao kako je svih 10-ak stručnjaka koji se bave humanom reprodukcijom u Hrvatskoj u raspravi o novom zakonu izrazilo zadovoljstvo zbog reafirmacije te važne djelatnosti. Dodao je kako se struka dogovorila o primjeni blagih protokola u postupcima medicinske oplodnje (IVF) kako kod žena ne bi dolazilo do hiperstimulacija jajnika što može ugroziti njezino zdravlje. U svemu će se poštivati odrednice Europskog društva za humanu reprodukciju, što znači da će se, radi izbjegavanja višeplodnih trudnoća, vršiti prijenos 1-2 zametka, a uz blage protokole struka procjenjuje da će 60 posto pacijentica imati 2-5 stanica za zamrzavanje. Šimunić ističe kako se u ovom trenutku može očekivati kumulativni uspjeh od 35 posto.

Dodaje međutim kako su za uspješnost važni visokokvalitetni laboratoriji i druga neophodna medicinska oprema te educirani stručnjaci, pa je za struku od iznimne važnosti spremnost Ministarstva zdravstva da za to izdvoji milijun kuna kao i da se postupci IVF plaćaju sredstvima izvan bolničkih proračuna. Milinović je danas obišao Odjel za humanu reprodukciju u Klinici za ginekologiju i porodništvo u Petrovoj gdje je posjetio nekoliko trudnica koje su zatrudnile IVF postupkom kao i gradilište novog odjela za boravak trudnica. 'Želim demantirati da su postupci medicinske oplodnje zaustavljeni jer je u ovoj bolnici i danas obavljen jedan embriotransfer', rekao je Milinović. 'Petrova bolnica svojevremeno je bila osma u svijetu u području humane reprodukcije i želim poručiti da će hrvatski zdravstveni sustav u tome ponovno postati vodeći u ovom dijelu Europe', dodao je Milinović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene