Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON FINSKOG KOLEGE

Grlić Radman: ''Zvala me i švedska ministrica zabrinuta zbog Milanovićevih izjava''

Zbog izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u, članice toga Saveza misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, kazao je uoči sjednice Vlade ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, dodavši da su ga već zvali finski kolega i švedska kolegica.

''Ulazak Finske i Švedske treba odvojiti odvojiti od aspiracija BiH u EU i NATO što mi podupiremo'', istaknuo je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za medije uoči sjednice Vlade.

''Izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića polučila je veliki broj poziva'', kazao je ministra i rekao da ga je nakon finskog kolege dan ranije, danas zvala i ''švedska ministrica Ann Linde koja je izrazila zabrinutost zbog Milanovićevih izjava.

''Mi se opet moramo crvenjeti zbog njegovih izjava, kao što smo već morali kada su pozivani veleposlanici u Austriji i Bugarskoj'', kazao je Grlić Radman. 

Podsjetimo, Milanović je dan ranije poručio da bi Sabor trebao podržati Finsku i Švedsku na putu prema članstvu u NATO-u uz uvjet da se osiguraju izmjene izbornog zakona u BiH. Na reakcije nije dugo trebalo čekati. 

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto nazvao je već nekoliko sati nakon Milanovićeve izjave Radmana u vezi s ulaskom Finske u NATO savez.

"Dobra rasprava s mojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. Potvrdio je da Hrvatska podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i ako Finska odluči podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, hrvatska vlada i parlament bit će za njezin ulazak", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Finske na Twitteru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak tenzija Novi skandal: Finski ministar zvao Grlića Radmana nakon Milanovićeve izjave o Finskoj i Švedskoj
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak sukoba Plenković opleo po Milanoviću: "Netko je tko je pun gnoja, karakterno. Patološki laže. Imamo trovača koji je anomalija političkog sustava"

''Ovim pozivima saniramo međunarodnu političku reputacijsku štetu'', rekao je Grlić Radman i dodao da su Milanovića prenijeli svi najvažniji mediji, a ''sve države članice NATO-a izrazile veliku zabrinutost'': ''Oni uvijek misle da ako je to predsjednik rekao da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku''.

Grlić Radman je u izjavi za medije kazao da je naglasio hrvatsku politiku “otvorenih vrata” imajući na umu da su Finska i Švedska zemlje partneri s kojima je Hrvatska kompatibilna u vojnom i političkom smislu: ''Finska i Švedska imaju bezrezervnu podršku Hrvatske''.

''Članstvo u NATO-u predstavlja veliki izazov za te zemlje, pogotovo uzimajući u obzir njihovu politiku neutralnosti i nesudjelovanje u bilo kojem vojnom savezu te izazovnu stratešku okolinu koja je izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu koja je gotovo promijenila svjetski poredak. Mislim da će članstvo Švedske i Finske u NATO-u pridonijeti jačanju našeg saveza jer te zemlje su i tako pozvane i sudjelovali su na sastancima kao zemlje partneri'', podsjetio je hrvatski ministar, kao i da je Hrvatska uvijek imala potporu te dvije zemlje kada je u pitanju BiH.

''Hrvatska dijeli najdužu granicu s BiH, supotpisnica je Daytonskog sporazuma, Hrvati su u BiH konstitutivni narod koji je doživio da se nakon 20 godina mora boriti za prava koja mu pripadaju i promjena zakona je nužna. Autohtoni su narod u BiH, ali najmalobrojniji u BiH i stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma'', kazao je ministar te zaključio da o liderima Finske i Švedske ovisi što će napraviti po pitanju promjene izbornog zakon u BiH.



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene