Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnici generala

'Generalima neće pomoći upiranja prstom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitali smo obrane generala Gotovine i Markača hoće li im pomoći otkrije li se tko je poslao transkripte u Haag. Političke rasprave o tome zasjenile su težak posao osporavanja presude.

Kojim su putevima brijunski transkripti stigli u Haag, sasvim je nebitno, tvrdi odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić. Iako smatra da eventualne nezakonitosti u dijeljenju dokumenata treba istražiti unutar Hrvatske politička upiranja prstom generalima na međunarodnom sudu ne mogu pomoći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Rekli su da nisu Haagu dali transkript' Brijunski transkripti: Sve što je Haag tražio išlo je preko Vlade Slika nije dostupna O odgovornosti Mesića Pusić: Zakon o suradnji s Haaškim sudom obveza je za sve

>> Jarnjak i M. Tuđman demantiraju Mesića: 'Neka kaže koje sam ja to dokumente izdvajao'

'To je apsolutno nepotrebno sada činiti, to je gubljenje energije, i potpuno nerelevantno za pripremanje obrane, odnosno žalbenog postupka', rekao je Mikuličić. Prigovori na autentičnost transkripata bili su im, kaže, dopušteni tijekom suđenja. Danas je bitno samo osporiti način na koji ih je sud protumačio. I dok će u žalbenom postupku Markačeva, kao i Gotovinina obrana pokušati srušiti tezu o postojanju zločinačkog pothvata, proziva ih bivši predsjednik koji teoriju smatra promašenom.

'Jedino što njima može pomoći jest kvalitetna obrana koja bi se zasnivala na osporavanju njihove uloge u realiziranju onog što se nazva udruženim zločinačkim pothvatom. Bojim se da obrana generala za tu ulogu nije sposobna ili spremna', rekao je Mesić za Novi list.

'Upravo je fantastično kako se javljaju osobe, dobronamjerno ili zlonamjerno, u to ne ulazim, koje nude savjete i svoje usluge, a da pritom u predmetu uopće nisu sudjelovale, da pritom nemaju niti osnovnih saznanja što se u predmetu događa', rekao je Mikuličić. Mesić je u kontranapadu.

Mesić: Akcija za generale je propala zbog njegovih odvjetnika

Svima koji ga vide kao glavnog krivca za presudu generalima zbog navodnog dilanja transkriptima, danas poručuje da je akcija koju je svojedobno pokrenuo u vezi generala, 'propala je zbog protivljenja upravo njegovih odvjetnika i osoba koje su sada vrlo glasne u traženju krivca za haaške presude'. 'Moj ured jedini je u ono vrijeme prikupio nekih 5 do 6 tisuća dokumenata koji su išli u prilog generalu Gotovini', rekao je Mesić.

Gotovinini odvjetnici ne žele polemizirati s bivšim predsjednikom. Samo podsjećaju kako su 2002. dio potrebne dokumentacije uspjeli pribaviti tek nakon dobivenog sudskog spora protiv države, koja im je to dotada uskraćivala. Neki članovi tima zbog prikupljanja ZR dokumentacije bili su i kazneno gonjeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene