450544
450544
450544
450544
450544

General Pavel: Balkan još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba

Balkan je još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba, rekao je predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel i poručio da Sjevernoatlanski savez mora imati sposobnost odvraćanja protivnika i obrane svojih članica te veću ulogu u borbi protiv terorizma.

 
 
 
 
General Petr Pavel (Foto: Miranda Cikotic/Pixsell)
General Petr Pavel (Foto: Miranda Cikotic/Pixsell)

"NATO savez mora imati sposobnost, snage i resurse odvratiti protivnika i obraniti svoje članice od bilo kakve prijetnje", rekao je general Pavel na konferenciji za novinare u Splitu u subotu na večer nakon cjelodnevne konferencije Vojnog odbora NATO-a.

Predstavljajući zaključke konferencije istaknuo je kako je sastanak u Splitu bio prilika da se okupe načelnici Glavnih stožera zemalja članica NATO-a, te dva strateška NATO-va zapovjednika, kao i predstavnik Crne Gore koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO, kako bi "mogli raspravljati o provedbi odluka koje su predsjednici država i vlada donijeli na summitu NATO-a u Varšavi u srpnju".

Po njegovim riječima, NATO je postigao puno u adaptaciji na nove okolnosti, ali je potrebna kontinuirana adaptacija Sjevernoatlanskog saveza. "NATO bi trebao imati veću ulogu u borbi proti terorizma," istaknuo je.

Upozorio je na opasnosti na Balkanu ocijenivši da je situacija u tom dijelu Europe "daleko od stabilne."

"Situacija na Balkanu ne samo da je daleko od stabilne i toga smo svi svjesni nego je zapadni Balkan još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba. Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski utjecaj", rekao je general Pavel.

Po njegovu tumačenju, kad se govori o potrebi zaštite od "islamskog ekstremizma", onda o tomu "treba brinuti cijela Europa."

"Bosna i Hercegovina mogla bi postati utočište za terorizam, i to bi bio problem za Europu, a u tom bi slučaju i Sjeverna Amerika mogla biti zabrinuta. Naš je interes da Bosna i Hercegovina ne bude utočište za terorizam, a bude li potrebno mi ((NATO) poduzet ćemo i mjere u tom smislu," kazao je general Pavel.

Na upit kako procjenjuje razvoj izbjegličke krize ove jeseni, general Pavel je istaknuo da ne očekuje velike valove izbjeglica kao što se to dogodilo prošle godine.

"Nema neposredne opasnosti od velikog dolaska izbjeglica iz Sjeverne Afrike i s Bliskog istoka. Ne očekujem velike valove izbjeglica koji bi došli 'Balkanskom rutom,' a ukoliko se to dogodi onda bi odgovornost snosila EU, a ne NATO jer takvi se problemi ne mogu rješavati tenkovima," kazao je Pavel.

Na kraju je zahvalio generalu Šundovu na domaćinstvu konferencije Vojnog odbora NATO-a, ali i na doprinosu koji Hrvatska daje zajedničkoj sigurnosti. Također je zahvalio svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH na njihovoj predanosti Savezu i sudjelovanju u misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta.

Redovnu konferenciju Vojnog odbora NATO-a, prvi takav sastanak nakon NATO summita u Varšavi, otvorila je u subotu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši da je pred njima zadatak ići korak dalje u suočavanju s brojnim izazovima koji su pred Savezom, poput nestabilnosti u svijetu, a general Pavel je najavio da će se raspravljati o mogućim poboljšanjima zapovjedne strukture, kao i strukture snaga NATO-a.

Istaknuo je da će u razgovoru o operacijama i aktivnostima NATO-a poseban naglasak biti na afganistansku misiju potpore miru „Resolute Support“ koja ostaje glavni operacijski napor Saveza.

Glavna uloga Vojnog odbora NATO-a je izdavati smjernice i savjete o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO-a o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO prostora kao i provedbi odluka vezanih za operacije i misije pod vodstvom NATO-a. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se